Veszélyben a Balaton? A tó érdekeivel mélyen ellentétes döntést hozott a Fidesz!

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tulajdonosi köre szerdán úgy döntött, hogy a járvány gazdasági hatásaira hivatkozva

eladnak több kikötőt, hajót, telket, nyereséges hotelt és kempinget, 11 vitorláskikötőt pedig bérbe adnak.

A Bahart többségi tulajdonosa tavaly óta a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), és kisebbségben van benne összesen 21 Balaton-környéki önkormányzat. Az Index szerint a következő intézkedésekkel kívánják szűkebbre szabni az eddig nyereségesen működő állami cég működését:

  • megválnak a cég vitorláskikötőinek üzemeltetésétől,
  • eladják Csopak, Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari közforgalmú kikötőjét, a Hotel Mólót, és a balatonszemesi Hattyú és a balatonboglári Sellő kempingeket is,
  • öt hajót pedig kivonnak a forgalomból, és megszüntetnek hat menetrend szerinti és négy sétahajó járatot.

A döntés ellen tiltakozását fejezte ki a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség, mert állításuk szerint nem vették figyelembe a Balaton térségének érdekeit, csak a cégét.

„A cég reorganizációs terve nem a Balaton érdekével, inkább a cég gazdasági helyzetének javításával foglalkozik kiemelten akkor, amikor a cég jelen működésével is nyereséges, és a tervezett változások több kisrészvényes településen megszüntetnék a személyhajózást. Tudni kell, hogy a települések, és azokon a kikötők szimbiózisban működnek, azoknak szerves része és nem csak a vízi közlekedésnek, de akár a kulturális életének is”

– mondták.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!