Bajban a kormány – Kiderült az igazság az EU támogatásával kapcsolatban!

Ha az Európai Unió járványkezelésre szánt támogatását nézzük, akkor elég ellentmondásos híreket kapunk. A 444.hu közlése szerint, míg a kormány azt kommunikálja, hogy az unió semmilyen segítséget nem adott Magyarországnak, addig az ellenzék, sőt, még a külföldi sajtó is azt állítja, hogy a magyar kormány még a járvánnyal jobban sújtott, és jóval népesebb Olaszországnál is több pénzhez jutott.

És, hogy mi az igazság?

Ha a magyar kormány nagyon akarná, akkor minden bizonnyal lehetne EU-s forrást felhasználni a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére, valamint védőfelszerelések beszerzésére.

Ez a támogatás ugyanis a kohéziós támogatások átcsoportosításával jönne létre, mivel nincs olyan pénz, amit az unió csak úgy a semmiből elő tudna teremteni és odaadni például Magyarországnak. Az EU csak abból a pénzből tud gazdálkodni, amit korábban a tagállamok befizettek: ezt a pénz azonban csak arra lehetne költeni eredetileg, amit 2013-ban megszavaztak a 2014-2020 közötti időszakra.

Ezen időszak alatt a szegényebb tagállamok több pénzt kaptak, viszont ezt még nem költötték el teljesen, ezekkel 2022-ig kell elszámolniuk. Alapjában az unió által biztosított forrásokat a tagállamok kormányai megpályáztatják, saját költségvetésből kifizetik a pályázat győztesének, a tagállami hatóságok ellenőrzik, hogy minden rendben zajlott-e, elküldik a számlákat Brüsszelnek, ahol ezt követően elküldik a támogatást a kormányoknak.

Az Európai Bizottság a járvány miatt leegyszerűsítette a dolgokat: a mostani ciklusban még ki nem fizetett pénzt, mindenfajta ellenőrzés és papírmunka nélkül, a tagállamok kormányai azonnal felvehetik és a járvány elleni védekezésre használhatják fel. Ide tartozik az is, ha olyanoknak segítenek, akik elvesztették munkájukat, illetve akik kevesebbet kapnak, mint a járvány előtt.

A Bizottság számításai szerint, Magyarország 5,6 milliárd eurót, azaz 2000 milliárd forintot nem használt még fel,

ezekről nem érkezett számla, így akár ezt a teljes összeget is a járvány okozta károk enyhítésére lehetne felhasználni.

Ez hatalmas segítség lenne, mivel a kormány eddig 663 milliárd forintot csoportosított át a védekezési alapba, melyhez csökkenteni kellett az önkormányzatok bevételét és a pártok finanszírozását is.

A magyar kormány azonban azt állítja, hiába nem küldtek még számlákat Brüsszelbe, ezt az összeget már megpályáztatták és némely esetben előleget is fizettek, így szerintük már egyetlen cent sincs, amit fel tudnának használni.

Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot!

Mivel csak papíron szerepel ezeknek a pénzeknek a felhasználása, tehát nem került kifizetésre a teljes összeg, így ha a kormány akarná, át tudná csoportosítani.

A legegyszerűbben azoknál lehetne, ahol az állam még szerződést sem kötött a vállalkozásokkal, tehát nem kezdődött el a beruházás.

Március végén a magyar kormány számításai szerint 248 milliárd forintnyi azon pályázatok összege, ahol csak elvi döntés született, de szerződést még nem kötöttek. Ezt az összeget gond nélkül át lehetne csoportosítani a védekezésre!

Ennél sokkal több pénzről beszélünk, ha azt nézzük, ahol már ugyan kötöttek szerződést, de még egyetlen forintot sem utaltak el a nyertes pályázóknak. Ebben az esetben 2210 milliárd forintról van szó!

És, hogy miért nem tesz semmit sem a kormány?

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint azért, mert “a felcsúti stadion páholyában egy kockás papíron már odaadták ezeket a pénzeket valakiknek”. Tehát eszerint a vélemény szerint, a kormánynak fontosabb a hozzájuk közelálló vállalkozók és üzletemberek gyarapodása, mint az átlagembereken való segítség.

A szocialista politikus egy szavazást is indított oldalán, ahol olyan tételeket sorolt fel, melyeket a kormány gond nélkül át tudna csoportosítani. Szerinte a halasztható pályázatok között szerepel például egy nagyjából 13 milliárd forintos tétel, amit kormányzati kommunikációra kötöttek le, valamint egy 1,8 milliárdos, amit “nemzeti kastély- és várprogramra” szánnak.

Ujhelyi számítása szerint, akár a papíron lekötött összegek felét, ezer milliárd forintot is át lehetne csoportosítani.

“Ha megmenthető félmillió ember munkahelye azzal, hogy elhalasztunk infrastrukturális beruházásokat, akkor bűn nem élni a lehetőséggel, csak azért, mert valakik már kiszámolták, hogy ez a pénz nekik jut majd.”

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!