Veszélyhelyzet: totális kontroll alá vonná a városokat a kormány

FRISSÍTÉS 16:04:

Gulyás Gergely az országos szintű felháborodás és a rekordsebesen zuhanó forint közepette szerda délután bejelentette, hogy a kormány ELÁLL A JAVASLATTÓL.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Egy éjjel benyújtott salátatörvény-tervezet értelmében újabb jogszabály-módosítást tervez életbe léptetni a kormány a veszélyhelyzet idejére. Eszerint úgy változtatnák meg a katasztrófavédelmi törvényt, hogy

a választott polgármesterek a jövőben csak a kormány előzetes jóváhagyásával tudnának döntéseket hozni.

Korábban írtunk már arról, hogy a most érvényben lévő katasztrófavédelmi törvény lényegében helyi diktátorokat csinált a polgármesterekből. Sokak szerint ezzel egyes fideszes vezetésű, de ellenzéki többségű városokban vissza is éltek. A most beadott törvényjavaslat értelmében ezt a hatalmat úgy tűnik, most elvennék a polgármesterektől, és inkább a kormány által irányított hivatalok, védelmi bizottságok kezébe helyeznék. Ezt az alábbi szövegmódosítás tenné lehetővé:

(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Röviden összefoglalva, a törvénymódosítás azt vonhatja maga után, hogy a településeket, kerületeket, vagy akár a fővárost érintő kérdésekben ezentúl

nem a demokratikusan megválasztott vezetők, hanem a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetői, valamint a védelmi bizottságban ülő honvédségi, katasztrófavédelmi és a rendvédelmi szervek vezetői döntenének.

Ha elfogadják a Semjén Zsolt által benyújtott javaslatot, a polgármesterek, köztük Karácsony Gergely, a legnagyobb közvetlen választói felhatalmazással rendelkező magyar politikus, a veszélyhelyzet ideje alatt (amelynek végéről a kormány dönt) többé nem dönthetne önállóan – a kormány felhatalmazása nélkül – az önkormányzatot érintő kérdésekben.

FRISSÍTÉS:

Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere a törvénytervről azt írta Facebook-oldalára: kezdődik.

 

FRISSÍTÉS 2:

Gy. Németh Erzsébet, a DK főpolgármester-helyettese úgy kommentálta a törvényjavaslatot, hogy “sajnos nem áprilisi tréfa, egy napot bírtak ki, és máris visszaélnek a hatalmukkal”.

FRISSÍTÉS 3:

Karácsony Gergely “nonszensznek” nevezte a törvényjavaslatot, és azt hangsúlyozta, hogy a bevezetésével a kormány emberek életét teheti kockára.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!