Egyre több a vendégmunkás – Tavaly év végére drasztikusan megemelkedett a számuk

Forrás: MTI

Míg az ország egyik felében a munkaerőhiány okoz gondot, addig a másikban a munkanélküliség. Kézenfekvő megoldásnak tűnik tehát a munkaerő átmozgatása országon belül, de ennél sokkal összetettebb a dolog.

A szakképzetlenség mellett egy másik folyamat is nehezíti a magyar munkavállalók helyzetét, ez pedig a külföldi munkavállalók beáramlása.

Tavaly év végére drasztikusan megemelkedett a munkavállalási céllal tartózkodási engedélyért folyamodók száma – derült ki az Mfor.hu által kikért adatokból, melyeket az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság adott ki.

2019 augusztusáig még “csak” 49699-en nyújtottak be munkavállalási célú kérelmet a magyar hatóságokhoz, azonban a tavalyi év utolsó négy hónapjában, az augusztusi adatokhoz képest,

157 százalékkal nőtt a munkavállalási céllal érkező külföldiek száma.

A lap a kikért adatok alapján azt írja, hogy a benyújtott kérelmek közül már 78021 esetben jelölték meg a tartózkodási engedély céljának a munkavállalást, ezek között pedig kiemelkedően magas az ukrán állampolgárságúak száma, összesen 45148 fő.

A külföldi munkavállalók számának jelentős növekedése 2017-ben kezdődött, akkor az előző évhez képest csaknem a duplájára emelkedett a számuk, 14500-ról 24500-ra. 2018-ban pedig már majdnem 61 ezren adtak be munkavállalási kérelmet a hatóságokhoz.

Tavaly augusztussal bezárólag 59 százalék (29378 fő) volt az ukrán állampolgárságú kérelmező, év végére az arányuk egy minimálisan csökkent (57,8 százalék volt), ám a létszámuk megugrott, 45148-an voltak az OIF tájékoztatása szerint.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!