A kormány próbálta eltitkolni, de végül nem sikerült – Most Brüsszelt okolják érte

Áder és Orbán kép: MTI

Mint véletlenül kiderült, a kormány már közel egy hete futtatja a klímavédelemről szóló “társadalmi konzultáció”-t a honlapján, bár ha a kormányon, illetve az egyes minisztériumokon múlt volna, akkor egyáltalán ki se derült volna.

A kormány még egy egyszerű sajtóközleményt sem adott ki a kérdőív publikálásáról, amit mindössze egy héten át lehet kitölteni.

A konzultáció a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia, amelyben Magyarországnak meg kell határoznia azt, hogy a párizsi klímaegyezményben foglalt célok eléréséért, mi mindent kíván megtenni, majd ezt az év végéig be kell nyújtania az Európai Bizottságnak.

A konzultáció titokban tartása azért is furcsa, mivel a klímavédelem Magyarország köztársasági elnökének, Áder Jánosnak is fontos témája, ettől függetlenül a már napok óta futó kérdőívről egy szót sem lehetett hallani.

Miután a 444.hu felhívta a figyelmet a konzultációra, az ellenzéki pártok is elkezdtek közleményeket kiadni a témában, majd végül megérkezett a konzultációt szervező Innovációs és Technológiai Minisztérium reakciója is. A Palkovics László vezette minisztérium közleményében ezt írta:

“A klímavédelem kapcsán a kormány nem indított nemzeti konzultációt, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettünk eleget.

Ezért arra kérjük az ellenzéki pártokat, forduljanak Brüsszelhez, mert a formát és a határidőket Brüsszel írta elő.

Amennyiben a kormány klíma ügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.”

A minisztérium válaszából egyedül az maradt ki, hogy a kormány a honlapjáról elérhető társadalmi konzultációról miért nem kommunikált semmit sem az állampolgárok felé, miért nem tett közzé egy felhívást, hogy akit érdekel, az töltse ki a kérdőívet.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!