A magyar kormány ismét szembe ment a közös akarattal és keresztbe tett az EU-nak!

Kép: MTI

A Times of Israel szerint Szijjártó Péter arra utasította Magyarország diplomatáit, hogy akadályozzák meg azt, hogy a megszállt Ciszjordániában létesített illegális izraeli telepekkel kapcsolatban az EU bármilyen egységes álláspontot tudjon foglalni. A lap szerint Magyarország azt már sikeresen megakadályozta, hogy az EU közös nyilatkozatban el tudja ítélni az Egyesült Államokat azért, mert az több évtizednyi diplomáciai hagyományt felrúgva egyoldalúan elismerje a telepek létezését.

A magyar vétó miatt Németország és Franciaország kénytelen volt önállóan elítélni az amerikai lépést, pedig egy egységes EU-s állásfoglalás nagyobb nyomást tudott volna kiváltani.

A lap megemlíti, hogy a magyar diplomácia már azelőtt elutasította az elítélő nyilatkozatot, hogy annak egyáltalán bármiféle változatát bemutatták volna a tagállamoknak,

úgy, hogy Szijjártó már korábban egyértelművé tette, hogy Magyarország meg fog vétózni minden ilyen állásfoglalást.

Az amerikai külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban nem fogja jogsértésnek tekinteni azt, hogy Izrael a megszállt területeken létesít telepeket. Mike Pompeo bejelentését követően Federica Mogherini közleményben reagált a hírre, de mivel nem volt felhatalmazása rá, így nem ítélte el az amerikai lépést, csak jelezte, hogy az EU álláspontja szerint továbbra is nemzetközi jogba ütközik az, ha megszállt területeken létesítenek telepeket.

A Times of Israel névtelen forrásokra hivatkozva közölte Szijjártó vétóját, amit egyelőre hivatalosan még nem erősítettek meg.

A lap ugyanakkor jelezte, hogy korábban Magyarország akadályozta meg annak közös elítélését is, hogy az Egyesült Államok az elvben megosztott Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként

– közölte a 444.hu.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!