Lengyel cimborája alázta le Orbánt, nehéz leszt ezt kimagyarázniuk!

FOTÓ: JAN KUCHARZYK/EAST NEWS

A lengyel energiatermelés jelentős része a rendkívül környezetszennyező szénerőművökön alapul. A lengyel kormányok ezt mindig is energiafüggetlenség zálogának tartották, de a helyzet egyre tarthatatlanabb, mert ez az energiapolitika nemzetközi szinten egyre több kritikát kap, ami a klímakatasztrófa egyre növekedő hatásai miatt a jövőben sem fog enyhülni.

A lengyel kormány az ország első atomerőműve mellett tette le a voksot, 2040-ig összesen 5,6 gigawatt áramtermelési kapacitással hat atomreaktort kívánnak üzembe helyezni, ami jelentős kapacitás, hiszen az ország áramfelhasználásának a 20 százalékát képes kielégíteni.

A  lengyel Dziennik Gazeta Prawna napilap hétfői beszámolója alapján azonban van két jelentős külünbség a magyar PAKS II. beruházáshoz képest:

valószínűleg amerikai technológiával és hitel nélkül

fogják megépíteni az első lengyel atomerőművet. Mindezt úgy oldják meg, hogy az erőmű kivitelezésére létesítendő társaság 51 százalékban lesz lengyel állami vállalatok és 49 százalékban külföldi befektető partnerek birtokában, így az állam megőrzi a többségi tulajdonosi szerepét, de be tud vonni megfelelő mennyiségű tőkét is úgy, hogy nem kell hitelt felvennie.

Ebből világosan látszik, hogy Orbán előtt is több út állt volna, de neki az volt a legfontosabb, hogy az oroszok építsék az erőművet, orosz hitelből. A Putyinnak való megfelelési kényszer átírta az ország érdekeit. nem először.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!