Katasztrofális a helyzet – ez minden gyermekes családot érinthet!

Kép: Szigetváry Zsolt / MTI

Hamarosan itt a tanévkezdés, és még most, egy héttel előtte is 1055 álláshirdetést lehet találni a “tanár” szóra keresve a közigazgatási álláskereső portálon, valamint további 696 hirdetést a “pedagógus” címszó alatt – közölte az atv.hu.

Van olyan iskola, ahol csak 1-1 tanári állást hirdettek meg, de olyan is akad ahol sokkal több betöltetlen hely van.

A Népszava közlése szerint a drámai helyzetről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ úgy nyilatkoztak, hogy ez nem akkora probléma, mint amekkorának látszik. Szerintük “természetes”, hogy a nyári időszakban megnövekednek a betöltetlen álláshelyek, mivel sokan ilyenkorra időzítik a költözést, munkahely váltást, de őszre, az iskolakezdésre ez rendeződni fog.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy az idei nyáron sokkal több álláshelyet hirdettek meg a tankerületek, mint tavaly ilyenkor, de még így is csak a jéghegy csúcsát látjuk,

a helyzet ennél sokkal rosszabb.

“A közigazgatási állásportálon nem jelennek meg az egyházi, alapítványi intézmények, de az állami iskolák betöltetlen álláshelyei közül sem hirdetik meg mindet. A GYES-en, fizetés nélküli szabadságon, tartós táppénzen lévők álláshelyeire nem hirdetnek pályázatot” – mondta.

A szakszervezet becslése szerint országos átlagban a tanárok mintegy 30 százaléka hiányzik.

A helyzet javulására azonban nem lehet számítani, sőt, még a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar előrejelzése szerint is 60-70 ezer pedagógus éri el 15 éven belül a nyugdíjkorhatárt, utánpótlás azonban nem igazán fog érkezni.

Tehát a mostani helyzet a következő évtizedben rohamosan romlik majd, és a jelek szerint a kormány nem tesz semmit a helyzet megoldása érdekében. Megfelelő életpályamodell és fizetés nélkül egyre kevesebben választják ezt a szakmát, így évről évre egyre kevesebb lesz a tanár.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!