Orbán minden álma szertefoszlott – meg van, kit jelölnek a bizottság élére Brüsszelben

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kezd körvonalazódni, hogy kik milyen posztot foglalnak majd el az újonnan felálló, az EU-t irányító testületekben. Ennek egyik leglényegesebb eleme, a bizottság elnoki posztja.

Eddig Orbán attól rettegett, hogy az álatala alkalmatlannak titulált Weber, vagy a kampányban végletekig mocskolt Timmermans lesz a bizottság elnöke. A mai fejlemények alapján azonban egyiküknek sem lett volna meg a többsége, ezért a német védelmi minisztert, Ursula Von Der Leyen-t javasolják az EU-s állam- és kormányfők az Európai Bizottság elnökének.

Bár a csúcsot kedd este újra fel kellett függeszteni egy rövid időre, de Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke este hét után írta ki a Twitterére, hogy három napig tartó tárgyalások után végül sikerült megegyezniük. Ez nem jó hír Orbánnak, mert bár a kampányban nem konfrontálódott a Der Leyennel, de annak

politikája szöges ellentétben áll Orbánéval.

Elkötelezett integrációpárti politikus, korábban többször is beszélt arról, hogy egy föderalista EU az álma. Ehhez Svájcot, Németországot és az Egyesült Államokat hozta fel példaként a Spiegelnek adott 2011-es interjújában.

Ráadásul, német források szerint ő Németország második legbefolyásosabb asszonya Merkel után, és az is felmerült, hogy ő lesz Merkel utódja a kancellári poszton.

Egyszóval, Orbán csöbörből vödörbe került.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!