Hatalmas fordulat a Czeglédy-ügyben

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Még az is lehet, hogy összeomlik az egész ügy.

Elutasította a bíróság a Csongrád Megyei Főügyészség indítványát, amiben a vádhatóság azt kérte a törvényszéktől, hogy folytassák a korábban megkezdett eljárást. Ismeretes, a bíróságnak májusban meg kellett szüntetnie azt, miután Czeglédy Csaba rákerült a DK EP-listájára, és emiatt megillette őt a mentelmi jog.

Igaz, a bíróság kérvényezte a Nemzeti Választási Bizottságtól, hogy függesszék fel a volt képviselő mentelmi jogát,

de az NVB-ben az ellenzéki tagok ezt leszavazták, emiatt megszüntetésre került az ügy.

Eredetileg úgy volt, hogy a választások után az eljárást folytatják, de újabb fordulat jött az ügyben, amikor a bíróság elutasította az ügyészség folytatásról szóló indítványát. Kiderült ugyanis, hogy Orbánék annak idején pontatlanul fogalmazták meg a büntetőeljárási törvényt, és emiatt nem világos, hogyan kell eljárni azután, ha egy ügy nem felfüggesztésre, hanem megszüntetésre kerül.

“A Czeglédy Csabával szemben indult bírósági eljárás így befejeződött, nincs vele szemben folyamatban büntetőügy”

– áll a bírósági iratban.

Czeglédy ügyvédje a hvg.hu-nak elmondta, nem derül ki a jogszabályból, hogyha újrakezdik, honnan kell újrakezdeni, előfordulhat, hogy a gyanúsításig vissza kellene menni, vagyis újra meg kéne vádolni a védencét, és onnan elölről kezdeni az egész eljárást.

Czeglédy erről úgy fogalmazott, hogy

“ebből is látszik, hogy szét fog esni a vád, a politikai akarat miatt azonban még évekig folytatni fogják ártatlan emberek tucatjainak meghurcolását”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!