“Ha sz@ros a gatya, le kell váltani” – kíméletlenül szétoltották Orbánt a találkozón

Három rendszerváltó politikus elemezte az elmúlt 30 évet, mondtak pár velős véleményt.

A Budai Liberális Klubban ült össze hétfő este Bozóki András (egykor a liberális Fidesz tagja, később a Gyurcsány-kormány egyik minisztere), Elek István (az MDF korábbi tagja) és Magyar Bálint (az SZDSZ oktatásügyi minisztere). A három egykori politikus nagyjából egyetértett abban, hogy magukat a ’68-ban megkezdett kulturális forradalom örökösének tekintik, szerintük a ’89-es rendszerváltás ennek a forradalomnak a politikai betetőzése, befejezése volt.

A hvg.hu beszámolója szerint Bozóki a rendszerváltást egy puha forradalomként írta le, mely alkotmányos, jogállami jellegű volt. A 2010-es fideszes fordulatot nem ’89 hibájának tartja, bár azt elismerte, hogy “demokraták nélkül nem lehet demokráciát csinálni”.

“Pechje van Orbánnal Magyarországnak”

– mondta Bozóki, majd rávilágított, hogy milyen fordított utat járt be Magyarország a régiótársakhoz képest. Mialatt a ’90-es években Szlovákiában Mečiar, Szerbiában Milošević, Romániában Iliescu illiberális irányba irányította az országot, majd bukásuk után a három ország liberális irányt vett, Magyarország pont fordítva járt el, liberális éltanulóból lett az illiberalizmus zászlóvivője. Bozóki szerint ha az MDF és az SZDSZ (a jobb- és baloldal) jobban megtanul együttműködni a rendszerváltásnál, talán máshogy alakul a magyar közélet.

Elek szerint mindegy, milyen néven nevezzük a mai rendszert, akkor is államcsíny történt.

“Mindent lehet kezdeni elölről”

– tette hozzá keserűen az egykori MDF-es politikus.

Magyar sem volt kevésbé borúlátó, szerinte ma Magyarországon maffiaállam működik, a Fidesz egy politikai ragadozó. Velősen hozzátette:

“Ha szaros a gatyám, azt is leváltom, nem várom meg, míg kitisztul a seggem.”

A három politikus annak kapcsán, hogy mit lehetne tenni a jelenlegi helyzetben, annyit mondott, hogy az első lépés először is a közös EP-lista lenne az ellenzéknek. Ez egyelőre sajnos úgy tűnik, nem fog megvalósulni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!