Rendkívüli: meghozta döntését Weber, drámai bejelentést tett

Olyan feltételekhez kötötte a Fidesz bennmaradását, amelyekről pontosan tudja, hogy Orbán nem fogja teljesíteni azokat.

Interjút adott a német Bild című lapnak Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, melyben három feltételhez kötötte, hogy a Fidesz az EPP tagja maradhasson.

  • Az első feltétel politikai szempontból talán a legsúlyosabb, Orbánnak bocsánatot kell kérnie a plakátkampány miatt az EPP tagpártjaitól.
  • A második, hogy Orbánék azonnali hatállyal és végérvényesen függesszék fel Brüsszel-ellenes kampányukat.
  • A harmadik, hogy Orbán biztosítsa a CEU megmaradását Budapesten.

Ezeket a feltételeket korábban már közölték a kormányfővel, csak ő mereven elzárkózott attól, hogy teljesítse őket. Ezzel bizonyára Weber is tisztában van, mégis ragaszkodik hozzájuk. Kevésbé tűnik valószínűnek, hogy naivan azt hinné, hogy Orbán meg fogja gondolni magát; sokkal inkább gondolnánk, hogy azért hozta fel őket újra, mert pontosan tudta, hogy Orbán el fogja utasítani azokat. Vagyis, elég csak egy kicsit olvasni a sorok között, hogy világos legyen:

Weber lényegében már meghozta a döntését, miszerint támogatni fogja a Fidesz kizárását.

A Bildnek azért még diplomatikusan úgy fogalmazott: Orbántól függ, hogy sor kerül-e szakításra, a kereszténydemokrácia értékei ugyanis nem képezhetik alku tárgyát.

De nem csak ez jelzi, hogy mekkora bajban van a Fidesz: az EPP egy belga tagpártja közölte, ha Weber nem rakja ki a Fideszt, ők maguk fognak távozni a pártszövetségből. A hírek szerint ráadásul a kormányzó ír jobbközép párt is bejelentette: csatlakozni fognak azokhoz, akik a magyar kormánypárt kizárását kérik.

Eljött az idő: elindítják az eljárást Orbán ellen

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!