Kínos csend az asztalnál: egyre fogynak a szövetségesek Orbán körül

Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

Az egyik leghíresebb külföldi oldal, a Politico cikke is azzal foglalkozik, hogy egyre jobban fogy a levegő Orbán körül az európai politikában – közölte a 444.hu.

A magyar kormány legújabb kampánya teljesen kiverte a biztosítékot az Európai Néppártnál, ami miatt komoly viták alakultak ki a pártcsaládon belül.

Ráadásul még a jobbközép pártcsalád legjelentősebb erejét jelentő német CDU-val is megromlott a Fidesz viszonya.

Korábban pedig a CDU testvérpártja, a bajor CSU is sokáig kiállt Orbánék mellett, azonban a párt belső átrendeződése óta, egyre gyengébbnek látszik ez a szövetség is.

A Politico cikke több különböző magyar belpolitikai botrányt is felsorol, amik a német szövetségeseket arra sarkallta, hogy elforduljanak Orbántól. Ilyen volt például a CEU elleni hadjárat, aminek a végén az egyetem Bécsbe költözött.

A cikk külön foglalkozik a visegrádi négyek csoportjával is, melyről Orbán szívesen hangoztatja, hogy ő képviseli az érdekeit. A Politico szerint

a magyar kormány döntéseivel a csoport többi tagja nem kifejezetten ért mindig egyet.

A lap kiemel egy konkrét esetet, ami a jelenlévő vezetők munkatársainak elmondásai alapján került napvilágra. Egy V4 munkaebéden Orbán arról kezdett el beszélni, hogy a szerbiai tüntetések mögött is Soros György áll.

A magyar miniszterelnök kijelentéseit követően, ahelyett, hogy mindenki elkezdett volna sorosozni és helyeselni, inkább kínos csend fogadta.

A Politico azt is megemlíti, hogy Orbánék megpróbáltak leszervezni egy találkozót a magyar-osztrák határra Angela Merkel német kancellárral, amin közösen emlékezett volna meg a két ország vezetője a vasfüggöny leomlásának 30. évfordulójáról. Merkel azonban visszautasította a találkozót.
A vasfüggöny és a berlini fal leomlásának megemlékezése természetesen nem fog elmaradni, csak azt a német kancellár Orbán nélkül szeretné lebonyolítani nyáron.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!