Ez már megalázás a diplomáciában – maguknak keresték a bajt

Fotó: Európai Parlament/ Fred MARVAUX

Orbán Viktor azt mondta, előkészítés alatt áll az amerikai külügyminiszter budapesti vizitje, a külügy vezetője, Szijjártó Péter pedig időpontot is említett: február közepére datálta Mike Pompeo érkezését.

“Nincs szó utazásról, amit a jelen pillanatban bejelenthetnénk,”

nyilatkozta tömören a Klubrádiónak az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Neuert, amikor a rádió Mike Pompeo budapesti útjáról próbált részleteket megtudni.

Egy biztos, az amerikai külügyminiszter Lengyelországba fog látogatni február 13-14-én, majd 15-én Szlovákiába is átlátogat. Utóbbi nem meglepő: Szlovákia olyan ország, amelyik nem ütközött az Európai Unióval és jó a kapcsolata az Egyesült Államokkal is, ellentétben az elég fagyosnak mondható amerikai-magyar kapcsolatokkal.

A nyilatkozatokból kitűnik, hogy Orbánék egyértelműnek vették, hogy ha már a közelben jár a külügyminiszter, akkor hazánkba is tesz látogatást, hiszen 1-2 órás kitérő lenne csak Budapest, ahonnan indulhatna vissza Washingtonba.

Így, a helyszín közelsége miatt a találkozó elmaradása még inkább jelzésértékű a kormánynak, mi több megalázó.

Egyértelmű, hogy a viszony romlását a CEU ügy mellett energiapolitikai okok, továbbá a leginkább egyoldalú orosz és kínai kapcsolatok okozzák, illetve az, hogy a két nagyhatalom hazánkat ugródeszkának tekinti – európai befolyásuk növeléshez.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!