Titkos kormány dokumentum rántotta le a leplet Orbánék EU-s tervéről!

A 24.hu birtokába jutott két, nem nyilvános kormányzati dokumentum, amelyből világosan kiderül, mit is terveznek Orbánék az EU azon lépésére, mely alapján támogatások vonhatóak meg a jogállamiság hiányosságai esetén.

Az uniós tagállamok egy része azt tervezi, hogy egy új mechanizmus alapján vizsgálnák az EU-s országokban a jogállam és a demokrácia állapotát, és ennek függvényében akár az uniós támogatásokat is megvonhassák. A most napvilágot látott dokumentumokból az derül ki, a magyar kormány kézzel-lábbal kapálózik, hogy ne legyen valódi jogállami kontroll a tagállamok felett. Gyakorlatilag, elismerik benne, hogy komoly problémák vannak Magyarországon, és komoly szankciókra számíthatunk, ha bevezetésre kerül az új rendszer.

Bár sejteni lehetett, hogy vannak államok, melyek kimondatlanul szövetséget alkotnak, és próbálják akadályozni a másik büntetését, de ez az első hivatalos dokumentum, melyből kiderül, hogy tavaly októberben a magyar külügyminiszter megegyezett a lengyel kollégájával, hogy a magyarok kiállnak a lengyelek mellett az ellenük folytatott 7-es cikkely szerinti eljárásban, cserébe a lengyelek a magyarok mellett, így a kölcsönös vétó megóvja őket a következményektől.

Most kiderült, hogy a párizsi magyar nagykövetség jelentette a kormánynak, hogy “Nathalie Loiseau francia Európa-ügyi miniszter bukaresti látogatása során már nyomatékosította a román elnökség felé elképzeléseit, miszerint a magyar jogállami helyzettel kapcsolatos érdemi és formális meghallgatás mielőbb (lehetőség szerint február 21-ei ülésen) kezdődjön meg.

Ez azért lényeges, mert ezt a meghallgatást Orbánék el akarják tolni az EP választások utánra, reménykedve abban, hogy az erőviszonyok a javukra billennek a testületben. Eddig folyamatosan azzal utasították vissza a kritikákat, hogy Magyarországot még hivatalosan nem hallgatták meg.

Nagyon jól mutatja a kormány taktikáját a következő idézet:

Tekintettel számos tagállam eltökéltségére és további uniós intézmények alternatív javaslataira, megfontolandó Magyarország óvatos részvétele a szakértői szintű egyeztetéseken, mivel így biztosítható a hatékony információ-áramlás a javaslat részleteinek kidolgozásáról, illetve ekkor hazánk

 hitelesebben ignorálhatja az EP és a Bizottság alternatív javaslatait”

Orbánék tisztában vannak vele, hogy ebben a csatában alulmaradhatnak, nem fogják tudni megvédeni magukat. Ezért is “élet-halál” kérdése Orbánnak a populisták tavaszi megerősödése, különben az EU-s pénzek híján kártyavárként dől össze a rendszere. Tökéletesen megmutatja ez a mondat a kormány sunyi hozzáállását, csak eljátsszák az együttműködést, annak érdekében, hogy minden információval rendelkezzenek ahhoz, hogy keresztbe tudjanak feküdni.

Eszük ágában sincs visszatérni a normális demokráciához. Többek között ez a tétje az EP parlamenti választásnak, ha valaki eddig nem érdekelt volna.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!