Ezt Kövér nem tehetné meg Orbánnal, de az USA még demokrácia

Nancy Pelosi egészen addig nem engedi elmondani az amerikai elnöknek a beszédét, amíg lehetővé nem teszi a kormányzat zavartalan működését.

Több mint 26 napja tart az Egyesült Államokban a kormányzati leállás, ami az eddigi leghosszabb az ország történetében. Ismeretes, a leállást az okozta, hogy Trump bejelentette: addig nem hajlandó szentesíteni aláírásával a kormányzat működését biztosító költségvetési tervet, ameddig nem biztosítják neki abban az USA-Mexikó határára építendő határfal költségét. Mivel erre jelenleg a Kongresszus alsó házát uraló demokraták nem hajlandóak, az amerikai politika patthelyzetbe került; olyannyira, hogy az elmúlt hetekben több szövetségi és nemzetbiztonsági intézmény működése is részben megbénult.

Nancy Pelosi demokrata házelnök is a biztonságra hivatkozott, amikor kijelentette:

visszavonja Trump meghívását a Kongresszusba a január végére tervezett évértékelő beszéde alkalmából.

Az Egyesült Államokban egyfajta hagyomány, hogy az amerikai elnök minden év elején értékeli az elmúlt évet, és általános együttműködésre kéri a képviselőház két nagy pártjának képviselőit. A hírek szerint Trump ezt már eleve felrúgta volna azzal, hogy beszédében többnyire a leállásról szónokolt volna, valamint a demokratákat hibáztatta volna a kialakult helyzetért. Pelosi azonban nem sétált be a csapdába, inkább ultimátumot adott az elnöknek: csak akkor engedi neki elmondani beszédét, ha aláírja – határfal nélkül – a költségvetési tervezetet, és ezzel véget vet a leállásnak.

A házelnöknő egyébként arra hivatkozott, hogy mivel a leállás hatására több olyan intézmény is csökkentett üzemmódban működik, melyek az évértékelők során hagyományosan ellátják a képviselők védelmét, ezért egészen addig nem lehetne maradéktalanul biztosítani az esemény biztonságát, ameddig fel nem oldják azt. Pelosi azt is felajánlotta, hogyha netán mégsem írná alá Trump a költségvetést, úgy a beszédét “elmondhatja írásban is”. Kíváncsian várjuk, mit lép az amerikai elnök a demokraták ultimátumára.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!