Tömeges felmondás várható, ebből még katasztrófa lehet

Fotó: MTI

A felháborodást egy jogszabálymódosítás váltotta ki, amit a hírhedt december 12-i parlamenti napon fogadtak el.

Tömeges felmondás várható a Honvédkórházban, miután elfogadták azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tette, hogy január elsejével automatikusan az újonnan létrehozott honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba tereljék a honvédségi fenntartású intézmények civil dolgozóit is, köztük orvosokat, ápolókat, de még az adminisztratív feladatokat ellátókat is. A hvg.hu szerint a módosítás ugyan többletjuttatásokat garantál a munkavállalóknak, de egyben

egy sor olyan kötelezettséget is rájuk ró, amelyet a legtöbben nem szívesen vállalnának el.

Ilyen például, hogy a törvényt hatályba léptető rendelet előzetes értesítés nélkül elrendelheti, hogy bizonyos helyzetek fennállása esetén a honvédelmi alkalmazottaknak a munkahelyén vagy egy „elrendelt helyszínen” ügyeletet kelljen teljesíteniük. Azt is elvárnák, hogy évente legalább egy alkalommal kötelező honvédelmi továbbképzésen vegyenek részt a szakterületükhöz kapcsolódóan.

A legnagyobb tiltakozást mégsem ezek, hanem az a kitétel váltotta ki, miszerint a munkavállalóknak ezentúl egy héttel előre be kell jelenteniük feljebbvalóiknál, ha három napnál hosszabb ideig el szeretnék hagyni az országot. A cikk szerint a Honvéd dolgozóinak túlnyomó része nem a katonai pálya miatt, hanem egészségügyi karrierjük egy állomásaként választotta a kórházat, ezért teljesen nonszensznek tartják, hogy civilként ilyesmire kényszerítsék őket.

A módosítás miatt állítólag tömeges felmondásra készültek a dolgozók, de hidegzuhanyként érte őket az a minisztériumi tájékoztató, miszerint aki nem mondott fel december 31-ig még közalkalmazottként, annak nem jár semmilyen végkielégítés.

Hiába a nettó rosszindulatú fideszes szopatás, sokan még ennek ellenére is a felmondásukat fontolgatják, ami különösen azért problémás, mert a hírek már eddig is arról szóltak, hogy a Honvéd komoly munkaerőhiánnyal küzd. A sürgősségi centrum ellátását is pl. csak úgy tudta biztosítani tavaly ősszel a kórházvezetés, hogy drasztikusan emelt az ott dolgozók bérén. Ez utóbbiról egyébként állítólag a mai napig nem kaptak semmilyen hivatalos papírt, így semmi garanciájuk nincs, hogy az emelés tartós marad. Információink szerint ez is jelentős feszültséget okoz a kórház dolgozói között.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!