Az év provokációja: aláírta a rabszolgatörvényt Áder, majd boldog új évet kívánt

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A nemzet kesztyűbábja még azt is túlteljesítette cinizmusban, amit vártunk tőle.

Már délután is beszámoltunk róla, hogy csúnyán lebuktatta Orbán Viktor az államfőt, amikor azt mondta, a rabszolgatörvény “működni fog”. A miniszterelnök ezzel lényegében beismerte: nem számol azzal, hogy Áder élni fog vétójogával, és visszadobja a sokat támadott törvényt a parlamentnek.

És tessék: alig néhány órával cikkünk megjelenése után ki is adott az államfő egy nyilatkozatot, melyben közölte,

aláírta a törvényt, mert nem talált abban semmi kivetnivalót.

A nyilatkozat teljes szövegét változtatás nélkül közöljük:

“Elnöki nyilatkozat

A Munka Törvénykönyvének módosítását – amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el – három szempontból vizsgáltam meg.

Elsőként megállapítottam, hogy a módosítás nem ütközik az Alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható.

Másodszor összevetettem az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval. Megállapítottam, hogy számos országban (például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország) a túlóra mértéke a magyarországival megegyező, vagy azt meghaladó mértékű.

Harmadszor megvizsgáltam, hogy a Munka Törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország 4 és fél millió munkavállalóját. Csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák?

Megállapítottam:

–    a Munka Törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni;

–    a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja;

–    a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól;

–    a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók;

–    nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.

Mindezen szempontok alapján, a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését. A Munka Törvénykönyvének módosítása  az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen.

Magyarország minden polgárának szeretetteljes karácsonyt, a család és a barátok körében örömteli perceket és boldog új évet kívánok”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!