Ilyen még nem történt! Önként kíván távozni egy fideszes államtitkár!

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt

Igencsak nagy lehet a baj az egészségüggyel is foglalkozó tárcánál, mert Nagy Anikó, az EMMI államtitkára október 12-i határidővel beadta lemondását a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek. Sokat sejtető, hogy nem közvetlen főnökével, Kásler Miklós miniszterrel közölte ezt, hanem egyenesen Orbán Viktort kereste. Mindennek voltak előjelei, hiszen Kásler szinte mindenkit felállított a régi egészségügyi vezetők közül, de fél év alatt szinte senkit nem sikerült kinevezni a helyükre. Gyakorlatilag kézi irányítás alá helyezte az ágazatot. Akkora a baj, hogy  nincs kinevezett főigazgatója a gyógyszerhatóságnak, a kórházakat felügyelő ÁEEK-nek, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek sem. Hiába, meggondolatlanul rombolni mindig könnyebb, mint rendszert építeni. Kásler és a szakma között egyre inkább feszült a viszony, hiszen olyan szinten nyúl bele az alsóbb szintek munkájába, ami teljesen indokolatlan. Például, egyéni döntése miatt  bizonytalan mintegy 100 beteg sorsa, akiket decemberig meg tudott volna operálni elbocsájtott szívsebészük, de a miniszter megtiltotta a kardiológia intézet főigazgatójának, hogy visszalépjen a sebész elbocsájtásától.

A vezetési válságot most már nem lehet eltakarni, minisztériumi pletykák szerint Kásler már régebben elkezdte keresni államtitkára utódát, aki azonban ezzel a lemondással elébe vágott az eseményeknek. Így már érthető, hogy miért közvetlenül a miniszterelnöknek címezte lemondását. A következő napokban kiderül, hogy Orbán elfogadja-e azt, vagy nem. Ez egyben Kásler Miklós sorsát is megpecsételheti, mert ha az államtitkár nyer ebben a csatában, akkor valószínűsíthetően Káslerenek kell mennie, de ha erre nem is kerül sor, akkor is igen erős üzenet lesz a miniszternek, hogy változtatni kell vezetői stílusán, módszerein.

Nagy Anikó egyébként kinevezése előtti hat évben a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetének  főigazgatójaként sikerült a korábban nagy adósságokat felhalmozó intézmény pénzügyi egyensúlyát megteremtenie. Nagy gyógyító munkája során folyamatosan képezte magát, szert tett három különböző közgazdasági diplomára és vezetői képességekre, készségekre. Lehet, hogy ő nem a 10 parancsolatban látta a gyógyító munka legfelsőbb szintjét, mint miniszter főnöke.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!