Eldőlt: a Jobbik nem élte túl a választási vereséget – történelmi szakadás jöhet

Kép forrása: MTI

Vona Gábor, mint a legerősebb ellenzéki váltópárt vezetője, aki 2018. áprilisában úgy mérkőzött meg Orbán Viktorral, mint aki képes lesz átvenni a kormányzást, történelmi vereséget szenvedett. Pártjának iránya a radikálisból átváltott a mérsékelten jobboldali kategóriába, megszólítva ezzel (és számos, alapvetően baloldali üzenettel) a magyarokat és ezzel együtt elvesztve saját identitását, hitelességét.

Az aktív párttagok nincsenek is 15 ezren, a valóságban harmadennyien lehetnek – véli a párt egykori prominens alakja, Novák előd, akinek nevét több alkalommal is összefüggésbe hozták a zsidóbűnözésnek külön menüpontot szentelő kurucinfóval. Nem csoda, hogy eljött az idő, hogy Novák, Dúró, Toroczkai és társaik ne asszisztáljanak az emberarcú(nak tűnő) Jobbikhoz, hanem egy olyan településen találkozzanak egy pártszakító konferenciára, ahol betiltották a burka viselését. Az ő vérmérsékletük alapján nem csoda, hogy egy ilyen faluban érzik jól magukat.

Nagy a felhajtóerő, egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy új pártot alakítunk – mondta a Népszavának Novák Előd. A Jobbik vezetőivel szemben úgy látja, a párt történetében most először lehet valóban kilépési hullámról beszélni: komplett önkormányzati frakciók készülnek arra, hogy szakítanak a Jobbikkal.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere Mi Magunk néven alakított platformot a Jobbikon belül, az etikai bizottság ezt követően zárta ki a pártból. Toroczkai június 23-ra zászlóbontó gyűlést hirdetett Ásotthalomra. Novák Előd elmondása szerint azonban a várhatóan megalakuló párt neve nem feltétlenül Mi Magunk lesz. Annyit mondott, hogy „folynak az ötletelések”, több forgatókönyv is létezik, de bővebb részleteket nem árult el.

Úgy tűnik tehát, hogy a választások előtti hónapokban dobbantott Bertha Szilviát követően Toroczkaiék és Novákék is új irányba mennek, ezúttal csoportosan. Mi lesz így a megmaradt Jobbikkal? Összeolvad a Liberálisokkal? Radikálisabb lesz, mint valaha? Megtalálja a középutat? Esetleg végleg eltűnik?

Találgatni nagyon nehéz, hiszen mint ahogy látjuk is, egy hónap leforgása alatt is történhetnek történelmi változások…

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!