Az EU világossá tette: mutatjuk mit terveznek Orbán ellen

Bár Orbán Viktor előszeretettel tesz önmaga és Magyarország közé egyenlőség jelet, azonban ez sem itthon, sem külföldön nem működik igazán. Persze, ennek is meg van a maga funkciója, mert amikor őt, vagy kormányát valamely intézkedés miatt kritizálják, azonnal úgy próbálja meg beállítani, hogy a magyar embereket támadják, próbálva ezzel magát is a hős szerepébe belehelyezni.

Azonban az EU mostani folyamatai épp az ellenkezőjét mutatják. A magyar és lengyel kormányok illiberális folyamatai már régóta ellenérzéseket váltanak ki az unió vezetőiben. Most konkrét lépésre szánták magukat, amikor azt tervezik, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban a jogállami normák betartásához kötnék a támogatások utalását.

Azonban van ezzel egy kis gond, mert a költségvetés elfogadását akár egyetlen tagállam is megvétózhatja, így akár Magyarország, akár Lengyelország, a neki nem tetsző döntés miatt a teljes európai költségvetést blokkolhatja. Van egy másik út is, miszerint az uniós alapszerződés 322. cikkére hivatkoznának egy új jogszabály megalkotásakor, ami alapján a pénzügyi támogatások felfüggesztését célzó eljárást csak az EU-tagok minősített többsége tudná megakadályozni azokkal a társállamokkal szemben, amikben „a jogállamisági problémák veszélyeztetik az eredményes pénzgazdálkodást”.

E szerint, egy-egy tagállam vétója kevés a kifizetések szigorításának megakadályozásához. Brüsszeli források szerint, az új rendelet tartalmazná azt is, hogy amelyik tagállamban nem látják biztosítva a jogállami kereteket a kifizetéseket, ott közvetlenül Brüsszel végezné azt, figyelembe véve, hogy a támogatások végső kedvezményezettjei ne szenvedjenek károkat. Így lehet biztosítani, hogy például a hazánk szempontjából is igen lényeges agrártámogatások ne álljanak le.

Egyértelműen kiderül a mostani brüsszeli gondolkodásmódból, hogy nem tesznek egyenlőségjelet Orbán, és a magyar emberek közé.

Köszönjük, Brüsszel!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!