Minden eddiginél súlyosabb dolgok derültek ki a Választási Iroda vezetőjéről

Pálffy Ilona az NVI elnöke // kép: Népszava

Kicsoda Pállfy Ilona? A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökéről a közvélemény talán nem is sejti, milyen karriert futott be korábban.

A választási iroda ideális esetben – az elnöktől, a szavazatszámláló bizottság kitűzőjét gyártó gép kezelőjéig – egy független intézmény.

Az elmúlt 8 évnyi fideszes hatalomgyakorlás tapasztalatával a bőrünkön tegyük fel a kérdést magunknak:

Mennyire lehet megbízható egy párt ex-kádere?

Merthogy Pálffy asszony korábban finoman szólva is a Fidesz háza táján legyeskedett. Persze ne legyünk túl szigorúak, hiszen ez elmúlt, Pálffy hivatalosan mára legalább annyira független a Fidesztől és Orbán Viktortól, mint mondjuk Polt Péter.

Pállfy Ilona nyilvánosan elérhető életrajza szerint már az első Orbán-kormányban töltött be fontos pozíciót, mint közjogi helyettes államtitkár az Igazságügyi Minisztériumban. Ezt követően, 2000-től az Alkotmánybíróság főtitkára lett.

A Wikipédia szerint 2011 szeptemberétől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogi és koordinációért felelős helyettes államtitkára volt.

2012-től politikai tanácsadója volt az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterének.

Ugyancsak 2012-től 2013-ig a Miniszterelnökségen politikai főtanácsadóként dolgozott, 2013. május 24-étől pedig a Nemzeti Választási Iroda elnöki tisztét tölti be. Erre a posztra Áder János köztársasági elnök nevezte ki.

“A választási eljárási törvényben rögzített szabályok szerint a Nemzeti Választási Iroda elnökének nem nevezhető ki az, aki a megelőző négy évben köztársasági elnök, a kormány tagja, államtitkár, képviselő, alpolgármester, főpolgármester-helyettes, illetve párt tisztségviselője vagy alkalmazottja volt. Emellett az elnök nem lehet tagja pártnak, nem folytathat politikai tevékenységet és megbízatása összeegyeztethetetlen minden más állami vagy önkormányzati tisztséggel és megbízatással.” – idézte a választási törvényt a Hvg még 2013-ban.

Pálffy Ilona szerint a 2018. április 8.-i választás rendben zajlott, és nem történt választási csalás.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!