Elsöprő liberális győzelem Spanyolországban

A liberálisok és a függetlenségi pártok is győzelmüket ünneplik Barcelonában a csütörtöki katalán parlamenti választások után.

A szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál az Állampolgárok (Ciudadanos) 37 mandátummal az új törvényhozás legnagyobb képviselőcsoportját alakíthatja meg, míg a külön induló függetlenségi pártok összesen 70 képviselővel megszerezték a többséget a törvényhozásban.

“A Ciudadanos megnyerte a katalán választásokat” – jelentette be listavezetője, Inés Arrimadas a párt ünneplő támogatói előtt. A 11 éve megalakult párt politikusa szerint ma még nyilvánvalóbb, hogy a függetlenségi folyamat nem jelent jövőt minden katalán számára, és kijelentette, hogy harcolni fognak az “igazságtalan” választási törvény ellen, amely lehetővé teszi, hogy több mandátuma legyen annak, akinek kevesebb szavazata van.

“Az eredmények azt mutatják, hogy a katalán függetlenségi pártok ismét nyertek Katalóniában” – mondta Marta Rovira, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) politikusa pártja eredményváró rendezvényén az ünneplőknek.

A függetlenségi pártok összesen a szavazatok 47,3 százalékát kapták meg, míg a spanyol egység pártjait a választók 43,3 százaléka támogatta. Előbbiek 70, utóbbiak 57 képviselőt delegálhatnak az új katalán törvényhozásba.

(kép: archív)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!