A helyettes államtitkárnak nincs hozzá kedve… mert ő megteheti.

Ilyen az Orbán-kormány hozzáállása a sajtóhoz, a volt helyettes államtitkár, aki több száz milliós szerződéseket kötött állami cégekkel hivatali ideje alatt, megteheti, hogy nem nyilatkozik a sajtónak…

Most nincs hozzá kedve… Nem ad érdemi választ az EMMI és a Miniszterelnökség sem…

14 hónapig volt sportért felelős helyettes államtitkár a kormányban Kozmann György.

A résztulajdonában lévő cég államtitkári kinevezésének idején 23 alkalommal kötött szerződést állami tulajdonú vállalattal százmillió forintot meghaladó értékben.

Az EMMI sportügyi államtitkárává 2015 őszén nevezték ki Kozmannt, 2016 januárjában szerzett 50 százalékos tulajdont a Vergotek nevű cégben.

A Vergotek ezután az MVM 100%-os tulajdonában álló cégnek az MVM OVIT-nak rendszeres beszállítója lett, és az MVM ERBE-nek is. Ezt mind a két cég megerősítette.

2016 áprilisa és 2017 februárja között 177 millió forintért szerződtek a helyettes államtitkár résztulajdonában álló céggel.

A Vergotek karbantartási és szerelési munkálatokat végzett a Paksi Atomerőműben. 106 millió forint esett arra az időszakra, amíg Kozmann helyettes államtitkár volt.

“Nukleáris létesítményként a Paksi Atomerőmű beszállítóira szigorú jogszabályok vonatkoznak. A nukleáris létesítmények biztonságát felügyelő kormányhivatal, az Országos Atomenergia Hivatal tavalyi jelentése szerint a „biztonsági osztályba sorolt rendszereken, berendezéseken” munkát csak a Paksi Atomerőmű Zrt. által „elfogadott és érvényes minősítéssel rendelkező beszállító végezhet”.

Az atomerőmű Direkt36-nak elküldött listája szerint a Vergotek rendelkezik ilyen minősítéssel, amelyet az atomerőmű belső szabályai és a vonatkozó törvények alapján állítanak ki.

A törvények sem a magáncégekben való tulajdonszerzést, sem az állammal való üzletelést nem tiltják a helyettes államtitkároknak, mindössze annyit írnak elő, hogy nem folytathatnak olyan tevékenységet, amely „pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné”.

Szerettük volna megkérdezni Kozmann Györgyöt is, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek helyettes államtitkári pozícióját és a Vergotek állami megbízásait, de közvetlenül nem tudtuk elérni. Munkatársain keresztül pedig csak annyit üzent, hogy nem akar nyilatkozni, mivel nem közszereplő, és a kérdéseinket sem akarja látni, még az email címét sem adta meg.” – olvashatjuk a 444.hu oldalon.

Az EMMI azt válaszolta arra a kérdésre, hogy Kozmann tájékoztatta-e őket, hogy résztulajdonában álló vállalkozás állami vállalatoknak végez megbízásokat, hogy “az állami vezetők személyi anyagának nyilvántartását” a Miniszterelnökség vezeti.

A Miniszterelnökség viszont azt válaszolta, hogy Kozmann-nak nem a Miniszterelnökség volt a munkáltatója, ezért “vagyoni helyzetét érintően” nincsen lehetőség tájékoztatásra.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!