Mégis, mi lehet a baja a Fidesznek a fiatalokkal?

Fiatal tüntető a Fidesz székháznál, a netadós agymenés idején (kép nol.hu)

2017.06.25. 18:55

Az oktatási rendszer lezüllesztése, a diákmunka rabszolgamunkává züllesztése, csak néhány a kormány eddigi tevékenységei közül, amik célzottan – generációs alapon – nehezítették meg egy társadalmi réteg, a fiatalok, fiatal felnőttek mindennapjait. Az egykori fiatal demokraták valamiért nem tűrik, hogy tanult, dolgos fiatalok “termelődjenek ki” hazánkban. De vajon miért?

A jól tanuló diákot szokás valamivel megjutalmazni, esetleg ösztönözni arra, hogy továbbra is jól teljesítsen. Szokás lenne, de itthon ez nem érdeke a hatalomnak.

0 Ft. Ennyivel emelkedtek a Fidesz kormányzása alatt a hallgatói ösztöndíjak. – hívta fel rá a figyelmet az MSZP társult ifjúsági szervezete a Societas.

A szervezet szerint a Fidesz az elmúlt 7 éves kormányzása alatt egyetlen egy év sem volt, amikor emelkedtek volna az ösztöndíjak. Szerintük ez egyértelmű üzenet a fiataloknak; “semennyire sem számíthatnak a Fideszre”.

19243425 10158946982170215 200525166454374460 o
A budapesti nullás kilométerkőnél tartott flashmob az elmúlt hét vényi emelést szimbolizálja – ami ugye nulla forint volt. (kép: Societas facebook)

Közleményükben folytatják, hogy; “Az Eurostat adatai alapján elmondható, hogy a romániai fiatalok helyzete mára jobb, mint magyarországi társaiké. Nem kérdés a Societas számára, hogy az ösztöndíjaknak emelkedniük kell, azonban a Fidesz 2018-ban sem tervezi ennek a tarthatatlan helyzetnek a megoldását, hiszen az elfogadott jövő évi költségvetésben sem szerepel ösztöndíjemelés.

Véleményünk szerint ezzel a jobboldali kormány világossá tette generációnknak a helyzetet: csak akkor lesz változás ha 2018-ban, ha a baloldal alakít kormányt. A Societas azt üzeni a hallgatóknak, hogy tartsanak ki, már kevesebb, mint egy év van csak hátra a Botka-kormány megalakulásáig!”

Tényleg baj van

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint is kritikus a helyzet. Közleményük szerint a 2018-as költségvetési törvényből is tisztán látszik, hogy “a kormány számára nem fontosak a felsőoktatási hallgatók és nem érdekes, hogy milyen körülmények között töltik mindennapjaikat.”

Tény, hogy a jövő évi költségvetésben a kormány nem tervez emelni az ösztöndíjakon.

A HÖOK által májusban elindított országos hallgatói fórumsorozat, a #Jövőkép Program során a szervezet újabb megerősítést kapott abban, hogy az ösztöndíjak emelése és a kollégiumok fejlesztése már nem tűr halasztást, azokat mielőbb rendezni kell.

A szervezet már évekkel ezelőtt jelezte a kormánynak a súlyosbodó problémákat, sőt már kész tervekkel is előállt azok orvoslására, ám ahogy fogalmaztak; a biztató tárgyalások után azonban azt látjuk, hogy mégsem fontosak a felsőoktatási hallgatók a Kormány számára!”

 

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!