Hatalommal való visszaéléssel vádolja a volt bíró, a Bírói Hivatal elnökét.

Handó Tünde, mint Alaptörvény avagy bírák rövid pórázon. Ez a címe Dr. Sándor Zsuzsa e heti blogbejegyzésének, aki az ELTE-n lett jogász, később ügyész, minisztériumi vezető, bíró, bírói tanács elnöke, sajtófőnök és szóvívő. Jelenleg újságíró.

Íme az írás:

“Azt írja az Alaptörvény, hogy a bírák függetlenek és csak a törvénynek vannak alárendelve. Meg azt is írja, hogy kik, pontosabban mely szervek alkothatnak jogszabályt. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke nincs a felsoroltak között.

Mégis úgy tesz, mintha az ő személyesen vallott értékei és elvei olyan súlyúak lennének, mint egy jogszabály. Ez derül ki abból az elnöki utasításból, mely a bírósági, bírói integritás szabályairól szól. Mit is jelent ez a szó: integritás? Érintetlenséget, feddhetetlenséget, tisztességet, becsületet. Hogyan meri akkor Handó utasítása úgy definiálni a bírói integritást, hogy annak a jogszabályi előírásokon kívül még „az OBH elnökének utasításában és ajánlásában meghatározott célkitűzéseknek, értékeknek és elveknek” is meg kell felelniük?

Ezen háborodtak fel azok a bírák, akiknek egy része az Alkotmánybírósághoz, másikuk a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, mondván a Handó-féle utasítás alapjogokat sért, és úgy ahogy van Alaptörvény-ellenes.

Handó nem csak utasításaiban, hanem kinevezési gyakorlatában is visszaél a hatalmával. A bírósági szervezetben 117 olyan fontos vezetői poszt van, amelyekre az OBH elnöke nevezi ki az arra pályázókat. Illetve, mit is beszélek! Esetenként olyan bíró kap kinevezést, aki nem is pályázott. Ha meg olyanok pályáznak, akik „nem azonosultak a stratégiai célokkal” – értsd az elnökasszony értékeivel és elveivel – akkor Handó egyszerűen érvényteleníti a pályázatot. És mindezt a bírói tanácsok, élükön az Országos Bírói Tanáccsal (OBT) eltűrik.

bírói tanács

Igaz, az OBT-nek ennél sokkal fontosabb kérdésekben kell állást foglalnia. Például abban, hogy pogózhat-e egy bíró. Élemedett koromra tekintettel én is csak a 444.hu-ból tudtam meg, hogy a pogó az egy ugrálós, összeütközős tánc. Az OBT nekiveselkedett a témának, alaposan megtárgyalta és részletes, ám kevéssé konkrét állásfoglalását közzétette a Bírósági Közlönyben. Persze ebből nem derül ki, hogy pogózhatnék-e, ha netán arra támadna kedvem. De megértem, hisz’ honnan tudhatnák, hogy Handó világnézetével összeegyeztethető-e a pogó.

pogo

Az OBT-hez hasonlóan rettenthetetlen bátorságról tesz tanúbizonyságot a Magyar Bírói Egyesület is (MBE). Tavaly októberben a Nemzetközi Bírói Egyesület, melynek az MBE is tagja, létrehozott egy támogatási alapot. Megjegyzem, ismereteim szerint a magyar egyesület elnöke nem szokott részt venni ezeken az üléseken. Legfeljebb képviselteti magát.
A támogatás alap célja azon bírák és ügyészek megsegítése, akiket pusztán eddigi munkájuk, vagy funkciójuk miatt tettek ki állásukból, vagy sújtottak más szankcióval. Már több támogatásra irányuló kérelem érkezett az alapítványhoz a Törökországban tavaly júliusban elbocsátott bírók és ügyészek részéről. A támogatás pénzügyi fedezete az az összeg, melyet az egyes országok bírói egyesületei ajánlanak fel az alap javára. Sem az MBE honlapjáról, sem az MBE elnökétől nem sikerült megtudnom, hogy a hazai bírói egyesület megtárgyalta-e és döntött-e az alapítványhoz való hozzájárulásról. Amit tudni lehet, az annyi, hogy a mai napig a Magyar Bírói Egyesület részéről egyetlen fillér adomány sem jelent meg az alapítvány számláján.

A Nemzetközi Bírói Egyesület éppen a napokban jelentetett meg egy nyílt levelet a közelgő törökországi népszavazással/alkotmánymódosítással kapcsolatban. Aggódnak a török igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya és annak további erodálása miatt. A módosítás szerint az ottani bírák és ügyészek tanácsa felett az elnök gyakorolná befolyását, és a tanács kinevezési, előléptetési, elbocsátási funkciója révén az elnök ellenőrzése valamennyi bíróra kiterjedne.

Csak nem rólunk puskáznak?

Dr. Sándor Zsuzsa”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!