Orbán nyílt színen ritkán hazudik ekkorát: Keblére ölelte Farkas Flóriánt + VIDEÓ

2017.03.21. 12:53

Orbán Viktor Modern Városok c. kampány haknija Salgótarjánba ért. A szocialista vezetésű város polgármesterével Fekete Zsolttal tartott sajtótájékoztató előtt megtárgyalták a kormányzat és a város közös fejlesztési terveit, ahol nagyságrendileg 80 milliárd forint adópénz sorsáról döntöttek.

A miniszterelnök szerint a megállapodás különösen jó, főleg azért, mert két különböző politikai irány képviselője közt született, de ezt most félre lehetett tenni, a salgótarjániak érdekében. Persze a tárgyalás előtt azt is elmondta, hogy “Ellenzékből nem lehet várost fejleszteni.”

“együtt kell működni ezért művészet a politika”

Lássuk az ígéreteket!

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón ismertette is a fejlesztési terveket;

  • 40-50 milliárd mehet auótpálya-fejlesztésre, mely a város magyar autópálya-hálózatba való integrálásán felül Salgótarjánt bekötné a nemzetközi közúthálózatba is, úgy, hogy a pályát Szlovákia felé vezetnék tovább. Ebben szerepel egy a várost elkerülő út is.
  • 1,7 milliárd forintért építene a város egy modern, helyi autóbusz pályaudvart
  • Fejlesztenék a város helyi tömegközlekedését, a miniszterelnök ígért elektromos buszokat, és integrált közlekedésfejlestést egyaránt.
  • 10 milliárd forintért kezd bele a város egy nagyívű városrehabilitációs programba is, – felszámolják többek között a használaton kívüli, régi gyárépületek alkotta rozsdaövezetet (az összeset!) ami területileg kb. 40-45 hektár. Itt részben környezet rekonstrukció és új ipari park építése kezdődhet, amit lehet új ipari park, ami nem azt fejleszthetik “más célra”.
  • Bevonnak további 12 hektár zöldmezős beruházásba ma beépítetlen területet is, erre 2,5 milliárd forintot különítenek el.
  • A megújúló energiatermelés is szóba került, egy munkacsoport előkészít egy tervet annak érdekében, hogy a város megújúló energiákból biztosítson olcsó áramot a helyieknek.
  • A salgótarjáni Öblösüveggyár “magasabb ipari minőségűre fejlesztése” 4,5 milliárdért. –
  • A vendéglátó és kereskedelmi képzés a városban 3 milliárd forintot kap.
  • 2 milliárd mehet a helyi adottságok figyelembe vételével megvalósuló duális képzésre.
  • A városi kórház fejlesztésére 1,7 milliárd lett beígérve.
  • A város korábbi sport- és rekreációs centrum terveit előveszik, és kiegészítik, 8 milliárdos fejlesztés várható (50 méteres medence, amit 5 évig a központi költségvetés fog fenntartani, majd 5 év után a fenntartási kötelezettségek átszállnak a városra.)
  • Lesz még egy sporttelep, az Öblös sporttelep atltétikai pálya, erre 1,5 milliárd megy.
  • Plusz egy: Régi vágya a városnak egy jégcsarnok, így az ígéretek szerint a későbbiekben erre is juthat forrás.
  • Alakul egy kulturális és vallási munkacsoport feladatuk az lesz, hogy mérjék fel az egyházi igényeket a környéken, mit kellene fejleszteni, és ha ez kész, a központi költségvetésből temetőket, templomokat “tesznek rendbe”. Orbán szerint persze ehhez előbb az egyházzal kell megállapodni.

A polgármesterrel megállapodtak abban, hogy Salgótarjánból regionális központot kell létrehozni. A regionális központnak viszont nincs központja. Ezért a központ központját kell először megépíteni, ami magyarul annyit tesz, hogy a város egy modern városközpontot kap a magyar adófizetőktől – nagyon helyesen.

Egy fejlesztési tervet kell készíteni, amire elkülönít pénzt a kormányzat, Orbán szerint itt akár új épületek is állhatnak, a városközpont fejlesztése nagyívű lehet, a miniszterelnök szavaival: “nagyvonalú, de ésszerű kereteken belül”.

Plusz egy: Tervezési célokra 1 milliárdot kap a város 1 hónapon belül. Ezen felül pedig további “néhány milliárdot” a programok előkészítésének céljából.

Orbán keblére ölelte Matolcsyt és Farkas Flórit

A sajtótájékoztató után, ahogyan az lenni szokott újságírói kérdések következtek, és szocialista vezetésű városokban ez azt is jelenti, hogy a nem-kormányzati kötődésű média szereplői egyenesben kérdezhetnek a miniszterelnöktől.

A HVG a Fidesz-Jobbik, valamint a Fidesz-Simicska viszonyra kérdezett rá, de választ nem kapott. Orbán reagált azonban a Matolcsy György vezette Nemzeti Bank elleni támadásokat firtató kérdésre, melyből kiderült Matolcsy György iránt töretlen a bizalma, a tapasztalható gazdasági fejlődést az ő gazdaság politikájának köszönhetjük, “mi (a kormány) nagy tisztelői vagyunk”.

Megtudtuk válaszából azt is, hogy Farkas Flóriánnal továbbra is keresi az együttműködési lehetőséget, arra a kérdésre, hogy vajon megingott-e a bizalma a roma vezetőben.

Arra a kérdésre pedig, hogy bár Salgótarján egy hátrányos helyzetű, leszakadó volt ipari centrum, ezért a fejlesztések sürgetőek lennének, miért csak az utolsók közt került be a programba Orbán Viktor csak annyit válaszolt: Készült a kérdésre, éppen ezért Hódmezővásárhely lesz az utolsó, ahova ellátogat.

A Hírtv az Indexen megjelent, leszerelt műveleti parancsnokkal készült interjújára utalva megkérdezte a miniszterelnököt: Mi a véleménye az erős orosz expanzióról, és vajon szerinte át kellene világítani a politikusok tanácsadóit? A válasz tömören annyi volt: Minden jó így, ahogy van. Törvényes. Szuper.

A 2018-as választások előtt odaígért milliárdokból mi lesz, nem tudni, de ha érdekli a teljes sajtótájékoztató, ne fogja vissza magát, itt a videó:

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!