Orbán évértékelője erős pofont kapott Berlinből

A hétvégi német elnökválasztás előtt nagyhatású beszédet tartott Norbert Lammert, a Bundestag elnöke. A kereszténydemokrata politikus mintha Orbán Viktor évértékelőjére válaszolt volna, és mindenben cáfolta magyar testvérpártjának elnökét.

Orbán Viktor 19. évértékelője szinte csak a világ nagy kérdéseivel foglalkozott. Mintha a kormányfő már kinőtte volna Magyarországot. Szerinte 2016 a szabadság megnyilvánulását hozta, a nemzetek lázadását a globalizmus és a liberalizmus ellen. Védte Trumpot, dicsérte a brexitet, örült az olasz kormány kudarcának, és sikeresnek mondta az elbukott magyar népszavazást. Orbán olvasatában: “a globális liberális világrend már azt hitte, hogy a nemzet örökre elveszett, de a történelem nem olvasta a liberális nagyokosokat, akik szerint neki már vége.”

Orbán azt állította, hogy a nyugati demokráciák túlvannak a delelőn. Ennek pedig a politikai korrektség térnyerése az oka, ami a “magyar fajtának” eleve nem tetszik. A liberális szellemi irányzat szembefordult a demokrácia eszméjével – mondta Orbán. Világhálózathoz, médiagurukhoz, senki által meg nem választott szervezetek vezetőihez került a hatalom a kormányfő olvasatában. Ezek az országokat pályaudvarrá alakítják, amelyen át bárki szabadon járhat-kelhet. És aztán beengedik a rókát a tyúkólba. Orbán megoldása mindenre a nemzetállam.

Aki egyedül akarja megoldani a problémákat, csak újakat kreál

Ezek után szinte Orbánnak válaszolt Norbert Lammert a német elnökválasztás előtt. Vasárnap neki jutott ugyanis a feladat, hogy a berlini törvényhozás elnökeként levezesse az államfőválasztó tanács ülését (tavaly ő képviselte Németországot Kertész Imre budapesti temetésén). Angela Merkel eredetileg őt akarta volna jelölni a posztra, ám Lammert passzolt. Most mégis olyan beszédet tartott, ami megválasztásához is illő lett volna. A beszédének leginkább idézett része a populisták és az Európai Unió szétzüllesztésére törők ellen irányult. – írja a hvg.hu

bővebben

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!