“Megrendeltem karácsonyra a készüléket, és mindent tönkretett a lakásban” – erre vigyázz vásárláskor!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kampányt indított, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére – írja az Inforádió.

A november 23-tól látható hirdetések célja, hogy a vásárlókat körültekintésre sarkallja elektronikus eszközök beszerzésekor. Ha ugyanis nincs rajtuk a CE megfelelőségi jelzés, a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos a használatuk.

Ezek az eszközök leggyakrabban az USA-ból és Kínából érkeznek hozzánk, és sajnos megzavarhatják a hálózatokat, illetve otthon használatos elektronikai eszközeink működését. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az USA-ból és Kanadából érkező okostelefonok itthon szinte biztosan nem működnek megfelelően az LTE (köznyelvben 4G) hálózatokon, a DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok (dettó amerikai modellek) pedig zavart okozhatnak más háztartási berendezések működésében.

November elején a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működését zavarta meg egy berendezés. És ha azt hinnénk, hogy ilyenkor az van, hogy várnak, míg a zavar elmúlik (kikapcsolják a készüléket), hát nem: az NMHH munkatársai kiszálltak a helyszínre, felderítették a zavar forrását és elhárították. Ebben az esetben egyébként nem egy külföldi kütyü okozta a zavart, hanem egy legális eszköz nem megfelelő beállítása.

Az NMHH azt tanácsolja, a karácsonyi ajándékvásárlások előtt ellenőrizzük, hogy az elektronikus és rádiófrekvenciát kibocsátó eszközökön szerepel-e a CE-jelölés, esetleg szerepelnek-e a tiltott készülékek listáján. Az NMHH honlapján listázza a korábban hazai forgalmazásban lévő, de az előírásoknak nem megfelelő eszközöket – 2008-ig visszamenőleg. Tavaly hat FM-transmittert, három mobil-, és két analóg telefont, valamint három LED-fényforrást tettek fel rá.

Mit nézzünk meg alaposan?

  • A wifi-eszközökön figyelni kell az ország beállítására – az amerikai beállítású wifi zavarhatja a közelben lévő rádiófrekvenciás eszközöket.
  • A már meglévő otthoni elektronikai eszközökön is érdemes ellenőrizni a CE-jelzést.
  • A mobilról irányítható fényerő-szabályozós LED-izzók, a wifis biztonsági kamerák, a szabályozható konnektorok is zavart okozhatnak, ha nincs CE-tanúsítványuk.
  • Ne dőljünk be a hamis vagy nem európai, a CE-jelzésre hasonlító logóknak.

Ha mindenre figyelünk, nem történhet baj. Vigyázzunk magunkra, és egymásra a karácsony előtti forgatagban is!


Oszd meg ezt a cikket, hogy mindenki tudjon az esetleges veszélyekről!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!