Itt a lista – Meglepő dologra bukkantunk a leggazdagabb magyarok közt

Szívesen Fidesz! (forrás: Népszabadság fotó)

A napi.hu által évente közölt 100 leggazdagabb magyar c. kiadvány mindig alkalmat ad arra, hogy a magyarok legfelső 1%-ról a többi 99% valamilyen képet alkothasson. A kiadványt olvasva elképzelhetjük a gazdagok és szépek világát, a bulikat, az utazásokat, a gyors autókat, a luxuskörülményeket, az elillanó jelzálog adósságunkat, és a végtelen lehetőséget, amit a pénz adhat egy egyszerű halandónak. A listát olvasva az ember könnyen beleképzelheti magát a legvagyonosabbak helyébe, és mikor már teljesen elvesztette a talajt a lába alatt a repkedő százmilliárdoktól, a végére érve az embert jókora parasztlengővel vágja pofán a mókuskerék, meg a havi nettó száz.

Az ilyen-olyan úton megszerzett vagyonokat böngészve néhány dolog azonban biztos. Az egyik, hogy a gazdag ember csak gazdagabb lesz, a másik, hogy egyre kifizetődőbb Fidesz közelinek lenni. Az utóbbi években ugyanis egyre többen kerülnek fel a Top100-as listára kormányzati körökből, kormányzati hátszéllel.

Az is biztos, hogy amikor a gazdagoknál egyre több pénz jelenik meg, akkor az a pénz valahonnan „hiányzik”, ez mindig így volt, de lássuk mit árul el még a lista.

Dől a lé

A listából megállapítható, hogy a leggazdagabb magyar 40-szer vastagabb, mint a századik leggazdagabb, és már a VIP-nek is van VIP-je.

Magyarország krémje 2017-ben 4267,4 milliárd forinttal rendelkezett, ez épp 890 milliárddal több, mint egy évvel korábban.

A leggyorsabb vagyonosodásért járó különdíj a felcsúti gázszerelőt Mészáros Lőrincet illeti, ő 160 milliárddal növelte vagyonát egy év alatt. Ha ilyen ütemben folytatja a vagyongyarapodást, akkor a 2020-as évekre a világ leggazdagabb emberei közé tartozhat majd.

Itt a lista!

A száz leggazdagabb magyar elitklubja, tehát a TOP19 a következők szerint alakul:

download
100 leggazdagabb magyar első 19 helyezettje // kép: napi.hu

Csányi Sándor jól zárta az évet, hiszen 2018-ra csaknem 60 milliárd forinttal növelte vagyonát. Szorosan mögötte ott van Mészáros Lőrinc 280 milliárdra becsült vagyonával, majd a nemrégiben elhunyt Demján Sándor után maradt 260 milliárd zárja a TOP3-at. Az első tízben kapott helyet csökkenő sorrendben: Gattyán György, Bige László, Széles Gábor, Veres Tibor, Felcsuti Zsolt, Kasza Lajos és Rákosi Tamás.

Őket követi a Waberers nemzetközi fuvarozással foglalkozó cég alapítója, az előző Orbán-kormányban miniszterelnöki megbízottként szerepet vállaló Wáberer György, a lista 13. helyére felfért még Simicska Lajos, közvetlenül utána pedig a filmipar alfája és ómegája Andy Vajna következik.

Már nagyságrendekkel kevesebb pénzen ülnek a listán hátrébb helyet kapó személyek, de azért még ők sem nyomorognak. A 31. helyen Schmidt Mária és családja 38 milliárdos vagyona szerepel, ő férje halála előtt egyébként már szerepelt a listán. Az Index szerint: „Hozzá hasonlóan visszatérő Jászai Gellért (94. hely), aki a Mészáros Lőrinc-féle cégcsoport egyik vezetőjeként és résztulajdonosaként került vissza a milliárdosok közé. Két, korábban jórészt ismeretlen üzletember is megjelent a 2018-as listán, mindketten az ingatlanfejlesztésben érintettek: Pálos Titusz (59. hely) és Füzesi Attila (98. hely).”

A lista élén egy rövid ideig akár még Kósa Lajos is szerepelhetett volna, mint az első ezermilliárdos vagyon birtokosa – de időközben csak egyre ködösebbé vált annak az 1300 milliárd forintnak a sorsa amit állítólag a miniszterre bízott egy csengeri háztartásbeli asszony.

Kapcsolódó cikkünk:

Az Index összeállításából érdekes adatok derülnek ki:

  • Míg 2009-ben csak egyvalaki rendelkezett 100 milliárdos vagyonnal, ez a szám 2018-ra már 10 főre emelkedett.
  • A száz leggazdagabb magyar egyre zártabb klubbá válik, ahol mindenkinek egyre több pénze lesz.
  • A TOP3-ban szereplők vagyonnövekedését tekintve különös dologra figyelhetünk fel: Ami Csányi Sándornak 16, Gattyán Györgynek 7 évébe telt, azt Mészáros Lőrinc 4 év alatt érte el.
  • Szokatlanul sok a fideszes kötődésű milliárdos.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!