Elkezdődött! Brüsszel mostani döntésével Orbán legrosszabb álma válhat valóra

Először az EU történetében politikai feltételekhez akarják kötni a 2020 utáni uniós pénzek kifizetését – jelentette be ma Günter Öttinger uniós költségvetési biztos a Bruxinfo beszámolója szerint.

Egy ilyen elképzelést korábban már sokszor belengettek, aztán kihátráltak belőle, mert nem igazán lehet objektíven megcsinálni, és az EU egységét is veszélybe sodorja. Ha valahogy mégis átvinnék a tervet, az azt jelentené: ha nem független a tagállami kormányoktól az igazságszolgáltatási (bírósági) rendszer, akkor Brüsszel nem fizetné ki az uniós támogatásokat. A mai jelzés első hallásra kifejezetten rossz hír főként Lengyelország és Magyarország számára, hiszen brüsszeli nézőpontból bajok vannak a független igazságszolgáltatással, a jogállami működéssel, és erről elsősorban a lengyelekkel komoly vitákat folytat évek óta az Európai Bizottság. Közben az is jól látszik, hogy a 2020 utáni EU-s költségvetés erősen migrációs fókuszú is lesz, ami szintén feszültségforrás a két ország, illetve a Bizottság viszonyában.

Az Európai Bizottság olyan terven dolgozik, miszerint a tagállamok bírósági rendszerének függetlennek kell lennie a kormányoktól és ez „elengedhetetlen feltétele” lenne a 2020 utáni EU-s kifizetések folyósításának

– számolt be a Bruxinfo a helyi berlini sajtónak tartott mai Öttinger-eseményről. A hivatalos brüsszeli javaslatot május 2-án be is jelenti majd a Bizottság.

Az uniós biztos hangsúlyozta: ez nem direkt a lengyelek ellen van, akikkel 2,5 éve szinte parttalan vitákat folytat a Bizottság a bírósági rendszer korábbi átalakítása miatt, de mégis van ennek ilyen üzenete. Ebből a szempontból nem lényegtelen: a lengyelek ellen már zajlik az uniós atombombaként nevezett 7-es cikkely szerint eljárás a jogállamisági problémák miatt, amit a Bizottság indított. Érdemes emlékeztetni rá, hogy Magyarország ellen is folyik egy ilyen előkészítő vizsgálat az Európai Parlamentben, amelynek jelentéstervezete szintén kimondta: a jogállamisággal bajok vannak, ráadásul éppen ma szivárgott ki a magyar sajtóban, hogy az igazságügyi tárca alá vonnák valahogy a magyar bírósági rendszert.

forrás: portfolio.hu

Na most állítsátok meg Brüsszelt!

Orbán Viktor évek óta „harcot folytat” Brüsszel ellen. És milyen jól teszi… gondolja magában ezt a sok fideszes zombi. De a félreértések elkerülése végett Orbánnak szüksége van az EU-s forrásokra. Még mielőtt valaki megijedne, hogy ezekre azért van szüksége a Fidesznek, hogy hazánkat felvirágoztassa ne tegye.

Egyetlen egy dolog az ami a hazánk kormányát vezényli az nem más mint a zsákmányszerzés. Pontosan lehet tudni az elmúlt évek híreiből, hogy Fidesz közeli rokonok, oligarchák, több 100 milliárd forintos megbízásokat és pályázati pénzeket kaptak ezen forrásokból.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!