Féltek, hogy nem bukik meg a Fidesz? Megmutatjuk, miként zavarjuk el Orbánt nyolcadikán!

Forrás: MTI

Egy héttel a választások előtt különböző közvélemény kutatási adatokból, időközi választási eredményekből sokan próbálják megjósolni az április 8-i választás eredményét. Gyakran, a különböző pártoktól (is) megbízásokat kapó intézetek semmi mást nem csinálnak, mint az adott párt vágyálmait tárják a közvélemény elé hiteles kutatásként, próbálva így befolyásolni a közvéleményt. Az ember csak kapkodja a fejét, az egyik televízióban csak a Jobbik jelöltjei az esélyesek az egész országban, a másikban azt fújják, hogy csak a baloldalé, a másik meg azt mondja, kétharmada lesz a Fidesznek.

Én nem vagyok közvéleménykutató, csak próbálok tanulságokat levonni az előző választások kampányaiból és eredményeiből, összehasonlítva az akkori hangulatot a mostanival jutni valamiféle következtetésre.

Az első megállapításom, hogy a médián kívül, az utcákon csend van. Nincs az a felfokozott hangulat, ami egyszer-kétszer már feldúlta az országot. Csend van. Vihar előtti csend. A Fidesz megtanította az embereket, hogy maradjanak csendben, mert rosszul járhatnak ha a Fidesz ellen mondanak, tesznek is bármit. Ezt mutatja az összes kutató cég panaszkodása, hogy gyakran 10-15 embert kell megkérdezni, mire valaki válaszol is a közéleti felmérés kérdéseire. Ez erősen torzító hatású.

A második megállapításom, hogy a Fidesz 2006-os vereségének oka, az az elhibázott stratégia volt, amely azt próbálta meg sulykolni, hogy „rosszabbul élünk mint négy éve”. Ezt tették a kampány központ elemévé, óriás plakáttokkal, TV és rádió szpotokkal, és ezt fújta mindegyikőjük, saját választói fórumain. Azonban ez nem találkozott az emberek hétköznapi tapasztalatával, egyszerűen azok a pártos szektán kívüliek, akik eldöntik a választások kimenetelét, ezt nem hitték el, és nem szavaztak a Fideszre. A nyilvánvalóan hamis kampánytéma, nem nyerő stratégia, alkalmatlan a bizonytalanok szavazatának megszerzésére.

A harmadik megállapításom, hogy az MSZP 2010-es választási vereségében nem a Fidesz megnövekedett ereje volt a fő motívum, hanem a szocialista szavazók távolmaradása a szavazástól. Így büntették pártjukat Gyurcsány katasztrofális kormányzása és a kampányban kirobbanó korrupciós ügyek miatt. 2006-hoz képest több mint egymillió szavazó pártolt el a szocialistáktól, a korrupciós botrányok miatt. Ezek egy része talált magának új pártot, de jó részük nem ment el szavazni.

A Fidesz ebben a kampányban összesítette az előző két felvetés minden hibáját. A mostani, a bevándorlást a középpontba helyező kampány ugyanolyan elhibázott, mint a 2006-os „rosszabbul élünk mint négy éve”. Nem találkozik a hétköznapokkal az óriásplakát üzenete, muszlimokkal legfeljebb a kórházak orvosai között akad össze az ember. A Béccsel való riogatás ennek a stratégiának a végletesen elhibázott csúcsa, a magyarok jó része szeretni Bécs minőségű városokban élni.

Másrészt, azoknak a korrupciós ügyeknek a napvilágra kerülése, amelyek most szőnyegbombázás szerűen érik a Fideszt, jelentős Fidesz szavazót tarthatnak otthon a szavazás napján. A mostani korrupció nagyságrendjében és mennyiségében is sokszorosa a 2010-ben szocialista bukást előidőző botrányoknak, ráadásul most a legmagasabb szintig érnek a szálak. Hozzáteszem, hogy már 2010-hez képest is veszített durván 500 ezer szavazót a Fidesz 2014-re (2 142 000 szavazat), amikor még annyi szavazatot sem kapott, mint amivel 2006-ban (2 272 000 szavazat) vesztett. Ezt hívják lejtmenetnek.

Még egy tényezőt kell figyelembe vennünk, mikor a választási eredményről beszélünk, a részvételt. Ez lett most a bűvös szó, és a kutató intézetek egybehangzóan állítják, hogy 65-70 százalék körüli részvételnél a Fidesz elveszti abszolút többségét a parlamentben. Sokaknak lehet, hogy ez túl magas számnak tűnik, de ne felejtsük el, hogy 2006-ban 67,83 százaléka ment el az embereknek voksolni, ez az arány ma ellenzéki győzelmet hozna. Budapesten mindenképp, hiszen ott a részvétel az utolsó három választáson mindig a 70 százalék közelében volt.

Így azt gondolom, hogy jövő hét végén, egy csendes, nyugodt többség lefogja váltani Orbánt, a rendszere recsegve-ropogva heteken belül összedől, a Fideszben pedig elindul a lassú bomlás folyamata.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!