A büntetés terhe mellett, de az erdélyi magyarok is megemlékeztek a forradalomról

Három erdélyi magyar város polgármesterét is megbüntették Romániában, mert március 15. tiszteletére magyar jelképeket tettek ki a településeken. Piros-fehér-zöld színekkel díszítették fel a városokat, ami – a román hatóságok szerint – megsértette a zászlótörvényt. Romániában ugyanis szigorúan korlátozzák, hogy mikor lehet kirakni egy másik állam zászlóit.

Az ünnep alkalmából Székelyudvarhely idén is ünneplőbe öltözött, magyar és székely zászlók lengenek az utak szélén, kokárdák díszítik a villanyoszlopokat.

Kézdivásárhely főterére is székely és magyar zászlókkal vonultak be az ünneplők. A hivatalos ünnepségek előtti napon kikerülten a magyar lobogók több székelyföldi város központjába.

A román prefektúra pedig még aznap öt-ötezer lejre, azaz mintegy háromszázharminc ezer forintra bírságolta Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely és Kézdivásárhely polgármestereit, amiért nem tűztek minden magyar zászló mellé egy románt is – a román zászlótörvény ugyanis ezt írja elő. A székelyudvarhelyi vezetés szerint alaptalan a rájuk kiszabott büntetés.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke elítélte a prefektusi túlkapásokat.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!