Már az FBI is vizsgálódik hazánkban, brutális csalásra derítettek fényt

Forrás: police.hu

Sajnos számunkra már szinte megszokott, hogy nem történik úgy állami, önkormányzati pénz elköltése, hogy abban ne lenne valami svindli. Ha bemegyek az írószerbe tollat venni, akkor kapok egyet -a példa kedvéért- 1 000 forintért. Ha kérek belőle 100 darabot, akkor kapok mennyiségi kedvezményt, és darabját 850 forintért adják. Ha ugyanerre a tételre a kormányzat kiír egy közbeszerzést, biztosak lehetünk benne, hogy 1 200 forint/darab alatt nem ússzák meg az adófizetők.

Ezen mi már meg sem lepődünk, azonban az USA nyomozóinak ez nem annyira természetes. Az egyik legnagyobb amerikai cég, a Microsoft hazánkban is értékesíti termékeit, csak úgy, mint a világban mindenhol, saját leányvállalaton keresztül.

A cég a magyar állami szerveknek beszállító partnereivel kötött szerződéseit decemberben felmondta, két botrányos állami beszerzés miatt. A helyzet komolyságát mutatja, hogy az egyik megrendelő a NAV míg a másik az Országos Rendőr-főkapitányság volt, két csúcs intézménye az államnak. Olyan durva túlárazásokat talált a Microsoft a belső vizsgálata során, hogy kirúgta a kormányzati beszerzésekért felelős vezetőjét és felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét.

 

A magyar viszonyokra jellemzően, olyan összegeket találtak a szerződésekben, hogy a revizorok fordítási hibára gyanakodtak, és többször kérdezték, hogy a „nettó” és „bruttó” kifejezések vajon ugyanazt takarja-e, mint az USA-ban. AZ ORFK 30 százalékkal fizetett többet a szoftverekért, mint kellett volna, miközben a beszállító cég 30-40 százalékos kedvezményt kapott a Microsofttól. Így az adófizetők 60 százalékkal fizettek többet, mintha közvetlenül a Microsoft Magyarországtól vették volna meg a programokat.

Ez olyan mértékű csalás, hogy az amerikai tulajdonú leányvállalatnál  nemcsak a Microsoft belső ellenőrei vizsgálódtak, de a magyar cég dolgozóit az FBI is kikérdezte, mit tudnak a közbeszerzésekről.

A kormányzat azonban nem talál ebben semmi kivetnivalót. Sőt! Az eltávolított Microsoft vezetőknek meghálálta a tevékenységüket, a cég kormányzati üzletágát korábban vezető Sagyibó Viktor a Miniszterelnökségen kapott munkát, a Microsoft Magyarország korábbi vezérigazgatója, Papp István pedig a Nemzeti Befektetési Ügynökségnél lett elnökhelyettese.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!