Orbánnak még van hova fejlődnie: Török példaképe hat újságírót ítéltetett életfogytigra

Súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt pénteken egy isztambuli bíróság hat újságírót. Az ítélet szerint előre tudtak a 2016-os puccskísérletről, és hatalomátvételre szólítottak fel.

A per hét érintettjéből a hat fogva tartottat az alkotmányos rend megdöntésének kísérletében találták bűnösnek, a hetedik vádlottat felmentették. Az életfogytiglanra ítélt újságírók között három közismert név is szerepel: Nazli Ilicak, Ahmet Altan és testvére, Mehmet Altan.

Ilicak és az Altan testvérek a július 15-ei puccskísérlet előtti napon egy közös televíziós műsorban állítólag „tudatalatti” üzeneteket küldtek a nézőknek, utalásokat tettek a küszöbönálló puccskísérletre.

Ilicak egy tévéadásában például úgy fogalmazott: „kivezetjük Törökországot ebből a sötétségből. […] Ha mindannyian csendben ülünk, és tehetetlennek érezzük magunkat, akkor nem érhetjük el a célt.”

Recep Tayyip Erdogan török államfő a közelmúltban kijelentette, hogy a terrorizmus „nem magától terem”, „kertészei” a vezércikkírók, véleményvezérek. „Ezek a kertészek azok, akiket az emberek gondolkodónak tekintenek. Az újságjaikban megjelenő vezércikkeikkel öntöznek. Egy napon pedig terroristaként jelennek meg az ember előtt” – fogalmazott Erdogan.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!