Bemutatjuk a bátor orvost, aki megtörte a csendet, és ellenáll a fideszes hatalomnak

(Fotó: Penovác Károly - veol.hu)

Szépen felújított épületben kívánja elhelyezni Csopak városa új háziorvosát. A bibi csak az, hogy a Balaton-parti településnek rendelője is van, meg régi háziorvosa is. Igaz, utóbbi konfliktusba keveredett a falu fideszes polgármesterével, ezért a nagy felhajtás. A háziorvosról és a hatalom kicsinyes bosszúhadjáratáról a 168óra online kiadása írt terjedelmes cikket.

Balogh Emil, aranydiplomás, Batthyány-Strattmann László életműdíjas oktató családorvos, aki Bagdadban háborús körülmények közt, 10 évig (!) mentett életeket, a helyiek szeretik, megbízható, jó orvosnak tartják.

Hiába van orvoshiány, és berendezés-hiány, és ellátmány-hiány, és beszakadó plafonok, és rüh, és patkányok, és satöbbi. Tehát hiába tengődik romokban az egészségügy, Csopak fideszes önkormányzata úgy döntött, megválik a település háziorvosától.

A helyi rendelő az orvos tulajdona, ezért gyakorlatilag közpénzt spórol meg, (vajon ezt értik a fideszesek?) van felszerelése is, irigylésre méltó körülményeket teremtett betegeinek – ennek ellenére még karácsony előtt szülte meg a helyi kormánypárti testület azt a döntést, hogy „az év végével lejáró ötéves egészségügyi feladatellátási szerződését nem hosszabbítja meg az önkormányzat, mert hosszabb távon gondolkodnak, ezért egy fiatal orvossal kötnének kontraktust.”

Holott az előírások szerint csak abban az esetben vonható meg egy orvos feladatellátási kötelezettsége, ha tartósan nem tesz eleget a munkájának, szakmai gondok merülnek fel vele szemben, vagy nem felel meg a közegészségügyi követelményeknek.

De természetesen itt erről szó sincs, egészen kicsinyes okból rúgták ki a praxisból.

Hogy micsoda?

Luxus. Ma Magyarországon lecserélni – egy ráadásul jó háziorvost, az luxus. Vagy finoman szólva inkább hülyeség. A hülyék luxusa ez a NER.

Ráadásul Balogh doktort azóta már felszólították, hogy adjon át mindent, igaz még nincs kinek.

Az orvos 1994 és 2002 között praktizáló háziorvosként ellátta Csopak polgármesteri feladatait. Függetlenként. 2002-ben is csak azért kellett lemondania, mert egy új szabályozás értelmében a két tevékenység összeférhetetlenné vált, ő pedig inkább maradt a fehér köpenynél.

Utódja egykori képviselőtársa, Ambrus Tibor, aki a falu közparkjait gondozta. Az azóta eltelt bő 15 évben Balogh doktor „egyre gyakrabban kritizálta a település új vezetését, mondván, ő félállásban is többet tett, épített, és volt koncepciója is – ehhez képest az Ambrus-érában csak vagyonfelélés zajlik.”

Balogh kerek perec megmondta, hogy nem tetszik neki a polgármesteri hivatal ingatlanértékesítési gyakorlata, ráadásul szerinte az Ambrus érdekeltségében álló vállalkozásnak számos előnyt „juttattak”, amit különösen aggályosnak tart.

A polgármester felszívta magát, és ellentámadásba lendült. 2010-ben már a Párt támogatta polgármesteri ambícióit, ezért Fidesz-KDNP-s hátszéllel ügyködhetett tovább. A lap szerint: „Az önkormányzat első lépésként kirakatpert indított a doktor ellen, mondván, 2002-ben a testület hozzájárulása nélkül vette meg a körzeti orvosi rendelő épületét. A kereset szerint az adásvétel semmis, így az ingatlan a csopaki önkormányzatot illeti. Balogh Emil azt állítja, ez egy közpénzből finanszírozott, hangulatkeltő per volt ellene. Hangsúlyozza: 2002-ben már Ambrus Tibor is a testület tagja volt, és együtt szavazott az összes akkori képviselővel, egyhangúlag támogatták a rendelő privatizációját.”

A pert az önkormányzat első- és másodfokon is elvesztette, Balogh doktor pedig azóta is az ingatlanban rendel, a bankhitelből vásárolt ingatlan törlesztőrészleteit pedig azóta is fizeti.

Nem sikerült móresre tanítani a háziorvost, még úgy sem, hogy az okosok kitalálták, inkább építenek közpénzből egy új rendelőt. Odáig persze nem terjedt a tudomány, hogy a szigorúan szabályozott praxisjogra is gondoljanak. Balogh Emil szerint az önkormányzat abban bízik, hogy ez a jog majd az önkormányzatra száll, de mivel ez a jog örökíthető – és a doktornak van örököse – ezért ez nem fog menni egykönnyen.

A település vezetése most mindent megpróbál elkövetni, hogy ellehetetlenítse Balogh doktort, aki egy szomszédos település háziorvosaként jelenleg kihelyezett státuszban rendel a megszokott helyen, Csopakon – a páciensek nagy örömére.

A 168Óra alapján

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!