Ebből nem lesz hír Habonynál. Itt a parlamenti munka összegzése. Megdöbbentő

Fotó: Béli Balázs/Barikád

Az év végén mindenki szokott valamiféle összegzést végezni magában, hogyan telt az év, milyen eredmények születtek, hova jutottunk el. Úgy gondoltuk, érdemes lenne ezt az összegzést parlamenti képviselőinkre is elkészíteni, ha már mi vagyunk a főnökeik, megnézni, mit tettek az elmúlt időszakban, ebben a parlamenti ciklusban.

Úgy gondoltuk, hogy azokat a számokat vesszük alapul, amivel nem lehet vitatkozni, amiket nem lehet így-úgy magyarázni, mert elég egzaktak ahhoz, hogy összemérhetőek legyenek. Így azt néztük meg, hogy egy-egy képviselő a parlamenti üléseken hányszor, és milyen terjedelemben vett részt a vitákban, illetve hány olyan indítványa, törvénymódosítási javaslata volt, amivel foglalkoznia kellett az országgyűlésnek.

Nem fogják elhinni, de meglepő számokra bukkantunk, és mindezt a parlament hivatalos rendszeréből kaptuk.Bár a kormányoldal azt harsogja minden felületen, hogy 2/3-os volt a győzelmük, ez a munkában a legkevésbé sem látszik meg.

Először megnéztük, hogy idén, melyik képviselő hányszor szólt hozzá a parlamentben a vitákhoz. AZ első tíz helyezettbe egyetlen egy fideszes képviselő került be Lázár János személyében, miközben a listát a KDNP-s Rétvári Bence vezeti. Nem is csoda, hiszen minden kérdés megválaszolását rányomták, bizonyítson, ha el akar érni valamit! Szóval, az arány ebben az összehasonlításban 80%-20%, az ellenzék javára.

parlamenti grafika2

A felszólalók közül kitűnik a szocialista Gúr Nándor, aki a maga 53 óra 21 perc felszólalásával a második helyet érte el. Hozzá kell tenni, ez a mennyiség 626 felszólalásból jött össze. Csak viszonyításképpen, a listát fej-fej mellett zárja Kövér László és Gyurcsány Ferenc 2-2 felszólalással.

Érdekes arányokra bukkanunk, ha a frakciók tekintetében nézzük a hozzászólások számát! Míg a Fidesz/KDNP frakció a szavazatok 64%-val rendelkezik, hozzászólásaikban ez nem látszik meg, ott csak 47%-ot teljesített, az összes felszólalásból. Második helyen az MSZP zárt a hozzászólások 21%-val, miközben a szavazatok 15%-át birtokolja. A Jobbik csúszott be a harmadik helyre, 19% hozzászólási aránnyal, 12% szavazathoz képest. Negyedik az LMP lett 12%-al, ami azért erős teljesítmény, mert a parlamenti létszámarányuk csak 4%.

parlamenti grafika

Ha a frakció átlagokat nézzük ugyanebben az összevetésben, akkor bizony azt látjuk, hogy az LMP frakciója volt a legaktívabb, ott 382-ször szólaltak fel átlagban a képviselők, Sallai R. Benedek 654 felszólalásával erősen húzta ezt az átlagot. A Jobbik és az MSZP sem panaszkodhat a képviselőire, míg az előbbiek 173-szor szólaltak meg átlagban, a szocialistáknál ez a szám 158. Nem meglepő, a Fidesz kullog itt is a lista végén 84 darabos képviselőnkénti átlag felszólalással.

Még megdöbbentőbb arányokat találunk, amikor az önálló indítványok számát nézzük. A listát itt olyan mértékben vezeti a szocialista Mesterházy Attila, hogy az általa benyújtott 2225 indítvány meghaladja a Fidesz/KDNP teljes frakció által benyújtott indítványok számát! A már említett Gúr Nándor itt is az előkelő második helyen végzett 1017 benyújtott indítvánnyal, míg a szintén szocialista Heringes Anita csak hattal csúszott le a dobogóról, a negyedik helyre, őt a jobbikos Magyar Zoltán előzte 931 beadvánnyal.

Az utolsó 10 helyezett hozzászóló: (helyezés, név, frakció, hozzászólás száma, ideje)

196 Gaal Gergely (KDNP)  7  22:18
197 Tiffán Zsolt (Fidesz)   6  30:02
198 Balczó Zoltán (Jobbik)  6  28:33
199 Dr. Kiss László (MSZP) 6 17:24
200 Lezsák Sándor (Fidesz) 5 21:35
201 Dr. Navracsics Tibor (Fidesz) 4 5:26
202 Dr. Papcsák Ferenc (Fidesz) 3 18:39
203 Dr. Oláh Lajos (független) 3 9:27
204 Gyurcsány Ferenc (független) 2 23:22
205 Kövér László (Fidesz) 2 19:11
206 Dr. Kerényi János (Fidesz) 2 6:30

Érdekes, hogy a tizenhétből mindössze öt olyan bizottság van a Tisztelt Házban amit ellenzéki képviselő vezet. Az egyik a Molnár Zsolt(MSZP) elnökletével ülésező Nemzetbiztonsági bizottság (Itt érthető a visszafogottság) , a másik a Mesterházy Attila(MSZP) vezette Költségvetési bizottság, a harmadik a Kulturális bizottság a jobbikos Dúró Dórával az élen a negyedik a Sallai r Benedek (LMP) elnök által irányított Fenntartható Fejlődés Bizottsága, az ötödik pedig a szintén jobbikos elnökletű (Z.Kárpát Dániel) Vállalkozásfejlesztési bizottság. A többit a Fidesz-KDNP uralja és még így sem sikerült például a Gazdasági bizottság elnökének. Bánki Eriknek (Fidesz-KDNP), az első 50-be verekednie magát. Hende Csaba (Törvényalkotási bizottság, Fidesz-KDNP) pedig az első százba sem fért be.

Az ellenzéki patkóban, médiaaktivitásban is az MSZP vezeti a sort. Tóth Bertalan, Molnár Zsolt, Harangozó Tamás, Hiller István, Korózs Lajos, Lukács Zoltán, Mesterházy Attila, és Bangóné Borbély Ildikó a legtöbbet nyilatkozó, szereplő politikusok. Az LMP és a Jobbik frakciójában csak Szél Bernadett és Volner János ér a közelükbe. A Fidesznél egyeduralom van. Lázár János a média ura. Utána Kósa Lajos és (a helikopterezésig) Rogán Antal kullognak. Sor majdnem legvégén lemaradva Orbán Viktor, aki csak nagyon ritkán szólal meg a szokásos rádióinterjúin kívül.

Nem kell sok hozzá, hogy meglássuk, kik azok, akik nem csak melegedni járnak a parlamentbe, de komolyan is veszik a munkájukat. Sok mindent lehet elmondani az ellenzékről, de, hogy ne tennék a dolgukat a Parlamentben, azt nem. Azon, hogy ezt elhallgatják a fideszes média mogulok, ne is csodálkozzunk.

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!