Mindenkit érint! Negyedével fognak drágulni a lakások!

MTI Fotó: Kovács Tamás

A 2008-as válság idején szinte a nullával volt egyenlő az új lakásra kiadott építési engedélyek száma. Ez persze teljesen visszavetette az építőipart, és aki dolgozni akart, az nagyjából csak vagy az állami vagy önkormányzati beruházásokon tudott, vagy elment külföldre dolgozni.

A kormány azt jól mérte fel, hogy valamit kezdeni kell ezzel a helyzettel, még akkor is, ha a lakásépítések felpörgetése csak a belső keresletet növeli, és nem egy igazi bevételi forrás az államnak. A kormányzat azt az utat választotta, hogy igen jelentős kedvezményeket társított az új építésű lakásokhoz. A Családi Otthonteremtési Támogatás 10+10 milliója (10 millió támogatás, 10 millió kedvezményes hitel) azonban magával vonta a lakások árának a növekedését. Az ingatlan.com 85 ezer hirdetést hasonlított össze CSOK előtt és után, és azt állapították meg, hogy országosan 6%-al növekedtek a lakásárak, de volt olyan terület, ahol 15-20%-os drágulást is tapasztaltak. Ez természetesen magával húzta a telek és használt lakás árakat is.

2017-ben a kormány egy újabb kedvezményt adott, az új építésű lakások áfáját 27%-ról 5%-ra csökkentette. Azonban a vásárlók azt tapasztalhatták, hogy általános jelenség, hogy ennek a kedvezménynek jó részét az építő cégek nyúlták le. Ennek ellenére az építőipar beindult, aminek következtében az építőanyag árak emelkedni kezdet, sújtva ezzel azokat, akik csak bővítésben vagy felújításban gondolkoztak, mivel rájuk nem vonatkozik a kedvezményes áfa.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter InfoRádiónak adott novemberi interjújából viszont az tűnik ki, hogy nem várható a kedvezmény meghosszabbítása  2019. december 31-ét követően.

Ez azt jelenti, hogy negyedével drágulni fognak a lakásárak.

Természetesen nem az eredeti árhoz képest, hanem ahhoz az emelthez viszonyítva, amit már okozott a CSOk bevezetése, és a beruházók által lenyelt áfa kedvezmény. Ez viszont a teljes leállást is maga után vonhatja újra.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!