Európa egyesülne, Mi meg becsúszunk Ázsiába?

A napokban tartotta kongresszusát az SPD, vagyis a német szociáldemokraták. Ez önmagában nem lenne hír Magyarországon, csakhogy olyan dolgok hangzottak el itt a megválasztott pártvezetőtől, Martin Schulztól, amire a nemzetközi sajtó is felfigyelt.

Beszédében felszólította az EU tagjait, hogy egy ambiciózus reformprogram keretében, hozzák létre 2025-re az Európai Egyesült Államokat.

Kijelentette, hogy létre kell hozni egy új, alkotmányos szerződést, amely megalapozza a föderációt, és aki nem ratifikálja ezt a szerződést, annak távoznia kell az EU-ból. Innentől kezdve, ez egy új, minden eddiginél progresszívabb és előremutatóbb terv, amely Macron „két sebességes” Európájánál is tovább megy. Ebben a helyzetben, még komolyabb döntés előtt áll Magyarország, hiszen az Orbán kormánynak már így is szűkösek az EU keretei, ráadásul folyton azt harsogja, hogy több szabadságot szeretne a nemzetállamoknak. Orbán csak elvenni szeret a közösből, beletenni nem. Magyarország folyamatosan felrúgja a játékszabályokat, már a szavazati jog felfüggesztése is felmerült hazánkkal szemben. Ha Orbán és politikája marad, akkor ez könnyen jelentheti azt, hogy a formálódó új Európa nélkülünk jön létre.

Azonban ha ez  megvalósul, és hazánk nem lesz része ennek, akkor marad Ázsia és a mindenféle -isztán diktátor gárdája. A felvetés jogosságát az alapozza meg, hogy a világ gazdasági és nagyhatalmi színpadán az EU csak egy szorosabb pénzügyi, katonai és gazdasági együttműködéssel maradhat fenn abban a klubban, ahol az USA, Kína, India és Oroszország játszik.

Ami miatt el kell gondolkoznunk az, hogy Martin Schulz szava most, hogy Németország kormányzóképessége pártján múlik, felértékelődik. Ha pedig Angela Merkel túlélésének ez a feltétele, akkor nagyon valószínű, hogy ez hamarosan döntéshozó testületek elé fog kerülni.

forrás: Financial Times

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!