Míg édesen aludtunk új orosz kémműhold állt pályára a tengerbe zuhantak helyett

Az észak-oroszországi bázisról végrehajtott start december 2-án: a hordozórakéta a Szojuz azonos változata volt, mint amelyik négy nappal korábban (november 28-án) a távol-keleti Vosztocsnijból emelkedett a magasba 19 műholddal.

Azok az űreszközök akkor elvesztek, de az nem a Szojuz-2.1b rakéta, hanem a végső pályákat kialakítani hivatott Fregat-M végfokozat hibája volt.

Az Űrvilág.hu szerint ezért is engedélyezhették a mostani pleszecki startot, annak ellenére, hogy a kudarc okainak részletes kivizsgálása még nem fejeződött be.

A hasznos teher az értesülések szerint a Lotos sorozatba tartozó, a rádiós kommunikáció lehallgatására alkalmas új orosz katonai műhold volt, ami egy új műholdgeneráció képviselője.

Ami a Vosztocsnijból november 28-án végrehajtott start kudarcát, a Metyeor-M2-1 időjárási hold és másik 18 (orosz és külföldi) űreszköz elvesztését illeti, a hivatalos vizsgálatok ugyan folynak még, de a hírek szerint a Fregat első manővere során a rakéták nem a megfelelő irányba gyorsították a műholdakat, így azok a kijelölt átmeneti pályájuk helyett a Föld felé vették az irányt s műholdjai az Atlanti-óceán felett beléptek a sűrű légkörbe

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!