Mérgező víz tart Magyarországra

2017.11.30. 11:45

Még szeptember közepén írta meg a Transindex, hogy Kolozsvár mellett egy szemétdomb földcsuszamlása következtében egy 6000 köbméteres mérgező tó keletkezett, amit a Szamos egyik mellékfolyója táplált vízzel két hónapon át.

„Laboratóriumi elemzések során kiderült, hogy a helyszínen a víz ammóniasav- koncentrációja 750-szeresen lépi túl a megengedett értéket, míg a klór 12,8-szorosan” – írták akkor.

Tegnap pedig bekövetezett az, amit a szakemberek már előrejeleztek – átszakadt a szemétgát. Mindezt egy Facebook-videón be is mutatják, amin látszik, hogy megindul a Szamos irányába, majd Magyarország felé a szennyezett, mérgező víz.

A Szamos folyó Szatmárnémetit elhagyva a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengernél lépi át a román-magyar határt, majd rövid kanyargás után Vásárosnaménynél ömlik a Tiszába, amit így a felső szakaszán várhatóan jelentősen beszennyez.

„A Kolozs megyei prefektus még szeptemberben azt mondta, hogy felszólították a megyei tanácsot, hogy sürgősen orvosolják a helyzetet. Akkor a megyei tanács alelnöke, Marius Mânzat azt nyilatkozta, hogy meg fognak tenni minden lehetséges intézkedést, hogy megállítsák a folyamatot. Az alelnök akkor egy olyan szennyvízfelfogó beszerzéséről is beszélt, amely megoldotta volna, hogy a folyadék ne érje el a környező patakokat és a Szamos folyót” – írják.

Nyitóképünk a 2000-ben történt, Romániából eredő tiszai ciánszennyezéskor készült Fotó: Gárdi Balázs / Népszabadság

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!