Elveszik a romániai magyar politikus kitüntetését

Romániát becsmérlő kijelentései miatt méltatlannak találta Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét a Románia Csillaga kitüntetésre az érdemrend becsületbírósága, és felkérte Klaus Iohannis államfőt, hogy bocsássa ki a kitüntetés visszavonásáról szóló rendeletet – közölte szerdán az Antena 3 hírtelevízió.

Az érdemrend etikai testületének döntéséről az Antena 3 adásában Costin Georgescu, a Román Hírszerző Szolgálat volt igazgatója számolt be, akit a médium a becsületbíróság elnökeként mutatott be.

Kelemen Hunor román állami kitüntetésének megvonását augusztusban kezdeményezte egy civil szervezet, miután az RMDSZ elnöke úgy vélekedett, hogy az erdélyi magyarok nem fogják és nem is akarják megünnepelni az Erdély Romániához csatolását kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat centenáriumát.

A politikus a kolozsvári Szabadság című lapnak adott interjújában azt mondta: „a románságnak el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at”.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!