Kíméletlenül le fog csapni Orbán titkos tervére a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke

MTI Fotó: Kovács Tamás

A Nemzetbiztonsági bizottság elé kerül a Kormányzati Adattrezor kialakításának terve – értesült a Pesti Bulvár. 

Egy sajtó által bemutatott nem nyilvános előterjesztés szerint a kormány egy gigantikus adatbank létrehozását tervezi, amibe nemcsak az államigazgatási szervek, hanem a helyi önkormányzatok, bíróságok, ügyészségek, közjegyzők, de még a közüzemi szolgáltatók birtokában lévő adatokat is feltöltenék.

Így minden magyar polgárról és gazdálkodó szervezetről óriási mennyiségű adat kerülne egyetlen helyre, ami nyilvánvalóan óriási adatvédelmi és biztonsági kockázatot jelent.

Ezért a Nemzetbiztonsági bizottság jövő heti ülésén tájékoztatást kérek a tervezett beruházásról, az érintett szervekről és adatkörről, valamint az adatvédelmi, biztonsági garanciákról.

A HVG jóvoltából nyilvánosságra került adatok szerint a központi adatbázis annak kapcsán merült fel kormányzati körökben, hogy egy korábbi törvény szerint 2018-ig Magyarországon minden hivatalnak át kell állnia elektronikus ügyintézésre: a papíralapú működést és a sorban állást lehet szépen elfelejteni. Elméletileg hamarosan mindent megoldhatunk az internet segítségével is!

Csakhogy nem egyszerű digitalizációról van itt szó. A kormányzati anyag szerint ugyanis szükséges, hogy

“létrejöjjön egy központi, gigantikus adatbank, ahol egy helyen, összegyűjtve és archiválva meglesz az összes elektronikus adat.”

És ami a legkülönösebb: a Belügyminisztérium máris 10 milliárd forintot különített el arra, hogy katasztrófa-biztos géptermeket alakítson ennek az adatbanknak, ami akár egy háború borzalmait és képes lehet túlélni.

A hivatalos indoklás szerint persze minderre azért van szükség, hogy az állam számára létfontosságú adatok soha ne veszhessenek el. De sajnos a kisördög nem nyugszik és azonnal felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon tényleg csak ennyiről van-e szó. Vagy esetleg elképzelhető, hogy a kormányzat tud már valamit, amit mi még nem? Reális fenyegetésként értékelnek egy esetleges fegyveres konfliktust? Látva a világpolitika mai helyzetét (Szíria, Észak-Korea, stb.) még akár ez sem kizárható.

Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke kíméletlenül le fog csapni Orbánék tervére, ha annak a felszín alatti céljai is vannak.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!