Nagy a baj – Orbán orrára koppintott legnagyobb szövetségese

Orbán Viktor egy rendezvényen - észrevette magát? (kép: nol.hu)

Nem is olyan rég tett róla bizonyságot a Fidesz frakció vezetője, hogy mennyire nem ismerik és értik a diplomáciát. Az Orbán-kormány politikájához igen közelálló, sok helyzetben szövetségesnek tartott lengyel kormány külügyminisztere a Heti Válasznak adott interjúban pont azt mutatta meg, hogy ő érti a diplomácia fontosságát és erejét – az index.hu cikke szerint.

Az ukrajnai nyelvtörvény kapcsán Szijjártó Péter dühödt kirohanását „érzelmes nyilatkozat”-nak, titulálta, és kifejtette, hogy a két ország oktatási minisztériumának párbeszédével lehetséges a kompromisszum, a helyzetet lehet békés és kevésbé érzelmes – értsd bunkó – módon is rendezni.

Finoman megfogalmazta, hogy nem igazán tetszik nekik, hogy Putyin ennyit jár Magyarországra, de megértik, ha az orosz gázra való hivatkozással, pragmatikus szempontok alapján a kormány megpróbál jó kapcsolatot tartani Putyinnal. Azonban azt is hozzá tette, hogy ha megszűnik az orosz gáztól való függőségi helyzet (lásd alternatív energia források), és Magyarország nem él ezekkel a lehetőségekkel, akkor az ő elnéző álláspontjuk is változni fog ebben a kérdésben.

Ez bizony, egy nagyon kemény figyelmeztetés Orbánnak, hogy akit eddig az egyik legfontosabb szövetségesének tartott az EU-ban, annak is vannak fenntartásai a politikájával szemben. Hamarosan teljesen egyedül maradhat Orbán, ha nem kap időben észbe.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!