Soros akkora pofont adott Orbánnak, hogy napokon belül összeülhet a válságstáb

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ugyebár működnek azok a bizonyos propagandaoldalak, amelyekkel kevés túlzással választásokat is lehet nyerni. Trump győzelméhez számos elemzés szerint hozzájárultak azok a stábja által fenntartott, külföldi szerverekről futtatott oldalak, amelyek kamuhíreket, dezinformációt zúdítottak Facebookon keresztül az amerikai lakosságra.

Nem kell az USA-ig mennünk, hogy hasonló oldalakkal találkozzunk, itthon is teret hódít mind az orosz, mind a kormánypropaganda, ami nemcsak a Kossuth rádió vagy az MTV nyájas bemondóin és jól megszerkesztett hírein keresztül jut el hozzánk, hanem kamuhírek formájában is.

A Facebook a 2016-os amerikai választások után került a támadások kereszttüzébe, mivel sokak szerint a közösségi oldalnak komoly szerepe volt Trump győzelmében azzal, hogy ellenőrizetlenül terjedhetett rengeteg hazugság a Facebookon. A kritikák hatására a vállalat több lépést is bevezetett, hogy fellépjenek a kamuhírek ellen – írja a Verge értesüléseire hivatkozva a 444.hu.

A Facebook hétfőn jelentette be, hogy mostantól a többször is kamusztori posztolásán kapott oldalak többet nem tehetnek közzé hirdetést a közösségi oldalon.

Juszt Lászlónak is megvan a maga elmélete az újításokról:

“Na, ha eddig utálták Orbánék Sorost, akkor most egyenesen gyűlölni fogják. Ugyanis az álhírek, a kamuoldalak leleplezésére finanszíroz projektet.

A még fejlesztési szakaszban lévő szoftver, a novemberre ígért Full Fact, „tényellenőrző” automata, mely rendes üzemmódban majd közvetlen emberi beavatkozás nélkül mondja meg egy hírről, hogy kamu, vagy hiteles a tartalma.

A londoni székhelyű Full Fact szervezet bemutatta a Guardien-nek a tesztverziót. A kész programot októberben mutatják be.

Az ígéret szerint azonnal, valós időben képes lesz jelezni, ha az újságban, a TV-ben, vagy akár a parlamentben hamis állítás hangzik el.

Képzeljük el, amint Orbán beszámol a 3 ezer milliárdos nyugdíjalapunk lenyúlásáról, vagy Szíjjártó elmeséli, hogy hogyan oktatta ki az amerikai külügyi államtitkárt. Rezsi Szilárd megmagyarázza, hogy kevesebbet fizetünk a gázért, mint 2010-ben. Folytassam?

Jobban nem fogunk élni, de piszok jól fogunk szórakozni.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!