A kuglóf eredetileg kizárólag élesztős tésztával készülő sütemény, de ma már a sütőporral készülő kevert tészta is gyakran kerül a kuglófsütő formába. Már a XVII. században is ismerték, de a biedermeier korszakban terjedt el igazán Németországban és Ausztriában a kuglóf, különösen a polgári családok körében.
Legendák is kötődnek a kuglófhoz. Az egyik szerint a bibliai három királyok útban Bethlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Ennek megfelelően a franciák magukénak vallják. A másik legenda szerint a kuglóf Ausztriából származik, Mária Antónia francia királyné révén került Versailles-ba és Louis René Édouard de Rohan-Guémené népszerűsítette Elzászban.
Hozzávalók:
- A TÉSZTÁHOZ
-
Rama Vajas Íz
300 g
-
kristálycukor
300 g
-
narancs leve és lereszelt héja
0.5 db
-
citrom leve és reszelt héja
1 db
-
tojás
6 db
-
Dr. Oetker Sütőpor
1 teáskanál
-
liszt
300 g
A MÁZHOZ -
porcukor
150 g
-
forró víz
3 evőkanál
-
Dr. Oetker ételszínezés piros
3 csepp
-
aprított pisztácia
10 g
-
ehető szárított virág, készen kapható keverék, ehető virágok szirmaiból, leveleiből, stb. vegyesen, de ezt el is hagyhatjukSÜTÉSI TIPPEK45 perc180 °C25cm-es kuglófformaLépés 1Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses 160°C). A kuglófformát, amennyiben nem szilikonos, kenjük ki egy kevés margarinnal, és szórjuk meg liszttel.Lépés 2A tésztához a puha Rama Vajas Ízt keverjük habosra a cukorral egy kézi robotgép segítségével. Adjuk hozzá a citrom és a fél narancs reszelt héját, majd egyenként keverjük bele a tojásokat, mindegyik után jól elkeverve a masszát. Keverjük még hozzá a citrom és fél narancs levét is.Lépés 3Egy fakanállal forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet. A masszánkat öntsük a kuglófformába és süssük 45-50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Miután megsült, hagyjuk a formában 15-20 percig, mielőtt rácsra fordítjuk.Lépés 4A díszítéshez a porcukorhoz keverjük a forró vizet kis adagokban, amíg egy sűrű, de már kissé folyós mázat kapunk. A piros ételfestéket belekeverve színezzük rózsaszínűre. Ezt öntsük a kuglóf tetejére és hagyjuk lefolyni. Díszítsük az apróra tört pisztáciával és friss vagy szárított virágokkal.
További receptek ITT!