Orbánnak nyugalomra van szüksége: hárommilliárdból épít elvonulóközpontot a kormány

MTI FOTÓ Fotó: Kovács Attila

A Magyar Közlönyből derült ki, hogy 3 000 000 000 forintból a Pilisben spirituális elvonulóközpontot építene a kormány. Részletek nem derültek ki a projektről, a Magyar Turisztikai Ügynökség későbbre ígért tájékoztatást. Azok sem hallottak a tervről, akik ilyen (összehasonlíthatatlanul olcsóbb összegből épített) központot üzemeltetnek.

A Pilisben megtalálhatunk meditációs vagy spirituális központokat, ezeket nem milliárdokból építették. Az Eredeti Fény Zen Közösség öthektáros területen hét épületből álló templommal rendelkezik. „Az Eredeti Fény Zen Templom hagyományosan koreai, ám a magyar körülményekhez bizonyos mértékben igazított zen gyakorlatot kínál bármilyen korú, életstílusú és vallási hátterű ember számára. A templom számos programot és elvonulást tesz lehetővé bentlakó szerzetesi- és világi közösségének köszönhetően” – olvasható a honlapjukon.

„Dobogókőtől néhány kilométerre, Pilisszentléleken szintén van egy kisebb jóga meditációs központ, ezt a fővárosi székhelyű Sivananda jógaközpont üzemelteti. Pilisszentlélek egy pár száz fős zsákfalu, a település végén, közvetlenül az erdő szélén van az az ásramnak nevezett jógapihenőhely. Itt 1996 óta minden hónapban van jógahétvége, nyaranként pedig jógatáborok. A Sivananda vezetője, Veres András az Indexnek azt mondta: ő is olvasta a hárommilliárdból épülő központ tervét, de semmit nem tud a projektről. Meg se kereste őket senki, noha 22 éves tapasztalatuk van ezen a területen.

A jezsuitáknak is van egy lelkigyakorlatos házuk, ahol még „külsős” vendégeket is fogadnak. A Sivananda jógaközpont üzemeltet Pilisszentléleken egy kisebb jóga meditásciós központot.

A Fehér Sas Páholy Közhasznú Alapítvány is szeretne a Pilisben egy mediációs központot létrehozni. „Az pedig szinte kizárt, hogy akár Balogh Béla projektje, akár más szervezet beruházása fel tudná venni a versenyt az állami elvonulóközponttal. Előbbiek ugyanis néhány tízmillió forintból épülnek, nem milliárdokból. Leginkább pedig adományokból.”

2015 óta állami kezelésbe került a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor, amit pár évvel korábban Kovács Gábor milliárdos és a Norvég Alap pénzeiből újítottak fel.

Ez volt az a Norvég Alap, amit Lázár János olyan vehemensen támadott.

„Ha a sopronihoz hasonló lesz a pilisi elvonulóközpont, akkor az jórészt a tehetősebb embereknek nyújt majd kikapcsolódást. Míg ugyanis egy kisebb pilisi elvonulóhelyen (például a Sivananda pilisszentléleki házában) napi néhány ezer forintban a program, a szállás és a teljes ellátás is benne van, a soproni kolostorban ez több tízezer forint per nap. „

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!