Sorosozás a nagy elterelő hadművelet: mutatjuk mit próbálnak eltitkolni előlünk a Fidesz háza táján

Bár arról beszél mindenfelé a kormány, hogy rezsicsökkentéssel segíti az emberek életét A gáz árának ez évi 10%-os csökkentése valójában 8%-os áremelkedést jelent, és ez még nem minden. Olvashattuk a kapcsolat.hu cikkében. A választók által fizetett villanyszámlákról és gázszámlákról az Orbán-kormány zsebébe vándorol a luxusprofit. Jelentősen növelte az állam azt az osztalékot, amelyre energiaszolgáltató cégek tulajdonosaiként tesz szert. A piac külföldi szereplői általában tartózkodnak ilyen magatartástól.

A Népszava arról írt, hogy bár az Orbán-kormány egyik legfontosabb igérete az volt, hogy nonprofit módon fogja működtetni az energiaszolgáltató vállalatokat, ebben az évben mégis megnőtt az állami tulajdonos „osztalékéhsége”. A Főgáz Zrt. idén 2 000 000 000 forintot utaltak a Magyar Fejlesztési Banknak. (az elmúlt négy évben tartózkodtak az osztalékfizetéstől) – írja a napi.hu.

A Démász Zrt-nél még nagyobb volt a tőkekivonás, ez a cég ebben az évben került állami kézbe és több mint 7 000 000 000 forintot szivattyúzott ki a vállalattól az állam mint tulajdonos. Az RWE és E.onhoz hasonlóan a magyar állam is élt a nyereségnél nagyobb ösztalékfizetés lehetőségével, ami azt is jelenti, hogy csökkenti a cégének tartalékait.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!