Az ország szeme újra Áderre figyel – nagy megpróbáltatás előtt áll a köztársasági elnök

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Tanítanék mozgalom a Sándor-palota elé szervez tüntetést, a sajtóban „Taigetosz-törvényként” elhíresült jogszabály köztársasági elnöki vétójáért. „A magatartási és tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek mentességeinek elvétele miatt azt kérik Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje előzetes normakontrollra az alkotmánybíróságnak.” – mondta Törley Katalin a Tanítanék mozgalom tagja.

Előzetes normakontrollról

Az Alkotmánybíróság olyan bírói jellegű szervezet, amely korlátozza Magyarország jogalkotói hatalmát. Az alkotmánybíróságoknak általában az a feladatuk, hogy megóvják az alkotmány vívmányait a többségi jogalkotó esetleges önkényével szemben.

Az előzetes normakontroll hatáskörében már elfogadott, de még ki nem hirdetett törvények alkotmányellenességét azoknak a jogrendszerbe való beépítését megelőzően vizsgálja. Ez a hatáskör az Alkotmánybíróságot jelentősen bevonja a jogalkotás folyamatába ezért az eljárásnak nagyon szigorú feltételei vannak, csak a köztársasági elnök kezdeményezheti.

Az Országgyűlés által elfogadott törvényt az Országgyűlés elnöke küldi a köztársasági elnöknek, aki annak kézhezvételétől számított tizenöt napon belül aláírja és kihirdeti.

Azonban, ha a köztársasági elnök a törvénnyel vagy annak valamelyik rendelkezésével nem ért egyet két további választási lehetőség közül élhet.

1. Visszaküldheti az Országgyűlésnek megfontolás véget
2. Ha a törvény valamelyik rendelkezését alkotmányellenesnek tartja, véleményezésre megküldheti az Alkotmánybíróságnak.

Taigetosz

Spárta közelében található hegy, ahová az életképtelennek ítélt újszülötteket kitették. A hivatalos gyakorlat szerint, a spártai apák, ha gyermekük valamilyen testi fogyatékossággal született és ezért a gyermeket nem akarták felnevelni el kellett mennie a törzsének véneihez (phülé). Abban az esetben, hogy ha a vének úgy ítélték meg, hogy a gyermeket nem kell felnevelni, akkor elvitték a Taigetoszhoz és letették ott. Azok akiknek nem volt gyermekük, gyakran kijártak erre a helyre és elvihették a kitett csecsemőt így ritkán volt a gyermekkitételnek halálos áldozata.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!