Heti kitevő: nem adhatnak ingyenételt a szegényeknek a hetedik kerületben

Több mint 3 éve osztott ételt több száz embernek a Heti Betevő nevű, civilekből álló önkéntes közösség a Klauzál téren minden vasárnap. Ennek vége a mostani hétvégétől – olvasható a közleményükben.

A Heti Betevő korábban rendelkezett közterület-használati engedéllyel, ezt az önkormányzat azonban csak 2016. május 31-ig hosszabbította meg. Azóta gyakorlatilag az áltatás ment, az önkormányzat igyekezett jó színben feltüntetni magát és új megoldást találni az ételosztáshoz – valószínűleg tartottak a csoport hatékony médiakapcsolataitól.

A közösség eközben is folytatta a tevékenységét, gyülekezési joguk gyakorlásaként az ételosztásokat minden héten rendezvényként bejelentették a rendőrség felé. Az önkormányzatnak azonban ez úgy tűnik nem tetszett, ugyanis eljárást indítottak az egyesület ellen és 30 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki rájuk.

„A helyzet, amibe a hetedik kerületi csapatunk került, megvisel minket. Mikor két önkéntes elindul a Klauzál térről, húsz rászorulót kísérve, forgalmat megállítva, vigyázva, hogy senkinek ne essen baja, közben csak egy dolog zakatol a fejében:

De hát mi csak ételt akarunk osztani! Nem hisszük el, hogy ennek ennyire bonyolultnak és megalázónak kell lennie”

– írták keserűen a közleményükben.

Az egyesület a bírságot be fogja fizetni és továbbra is bíznak abban, hogy kedvező döntés születik az előkészítő helyiség és az Almássy tér használatát illetően.

A hvg.hu értesülése szerint időközben az önkormányzat szigorított a területhasználati engedélyeztetési gyakorlatán, és a betevősök újabb – ezúttal az Almássy térre beadott – kérelmét is csak feltételekhez kötve adták meg, és csak július hetedikéig engedélyezték az osztást, majd kéthavonta kellene újabb engedélyért folyamodniuk.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!